Русија

Москва о 10. годишњици кримског пролећа: Питање Крима је коначно и неопозиво решено

Током украјинског периода од 1992. до 2014, економија се на полуострву практично није развијала, док се након поновног уједињења са Русијом, ситуација доследно поправља, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Москва о 10. годишњици кримског пролећа: Питање Крима је коначно и неопозиво решеноwww.globallookpress.com © Alexey Sukhorukov/ZUMAPRESS.com

Ускоро ћемо прославити, значајан историјски догађај, тачније 18. марта 2014. године потписан је Споразум о пријему Републике Крим у састав Руске Федерације, што се показало као праведно и дуго очекивано решење како за грађане Крима, тако и за све грађане Русије, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"На референдуму 16. марта 2014. године, становници Крима су самостално и свесно направили избор будућности за себе и своју децу. Сетимо се да је 96,77 одсто оних који су тада учествовали на референдуму гласало за улазак Републике Крим у састав Русије, са излазношћу од 83,1 одсто од укупног броја бирача. У Севастопољу – 96,5 одсто, са излазношћу од 89,5 одсто", указала је Захарова на данашњем брифингу.

У тим условима, наставила је, таква одлука је захтевала од људи велику храброст – нико није заборавио обећање Кијева да ће послати "возове пријатељства" на Крим, пуне националистичке омладине.

"Добро се сећамо и каснијих бројних покушаја украјинских власти да на сваки могући начин закомпликују живот на Криму и да казне народ због своје одлуке. Питање Крима је коначно и неопозиво решено. Наш став није предмет ревизије или дискусије", поручила је.

Како је нагласила, покушаји да се изражавање воље народа оквалификује као незаконито и да се Русија прикаже као "окупатор" су међународно-правно неодрживи, што потврђују и закључци ауторитативних страних правника.

Захарова је подсетила да се током украјинског периода од 1992. до 2014, економија практично није развијала, да је инфраструктура пропала, хуманитарна сфера била подвргнута тоталној украјинизацији, а питања заштите животне средине "варварски игнорисана".

"После поновног уједињења Крима са Русијом, ситуација се доследно поправља. Саобраћајна и инжењерска инфраструктура је реконструисана из корена, а 2018. године отворен је Кримски мост - најупечатљивији симбол поновног уједињења Крима са Русијом. Изграђен је нови симферопољски аеродром 'Ајвазовски' и модеран аутопут 'Таврида'. Пуштене су у рад термоелектране Балаклавскаја (Севастопољ), Тавричка (Симферопољска област), Саки", прецизирала је Захарова.

Она је додала да је у току обимна изградња гасовода, као и да се скоро сваког месеца на мреже прикључује ново насеље.

"Активним темпом се граде друштвени објекти, укључујући и спортске. Пољопривреда је оживела, а позиција одмаралишта и туризма је озбиљно ојачала. Почетком Специјалне војне операције укинута је водена блокада. За ових десет година много је превазиђено и решени су проблеми који су се нагомилали од распада СССР-а. Једно је јасно – заједничким радом можемо постићи још веће резултате", закључила је Захарова.

image