Русија

Путин: Крим и Севастопољ су саставни део Русије

Председник Русије истакао је да ти региони дају огроман допринос јачању јединства и безбедности Руске Федерације
Путин: Крим и Севастопољ су саставни део Русије© Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Крим и Севастопољ су саставни део Русије, поручио је председник Русије Владимир Путин коментаришући књигу "Крим: Странице историје од античких времена до данас", у обраћању објављеном данас на сајту Кремља.

"Заиста судбоносна прекретница за народ Севастопоља и Крима био је дан 16. март 2014. године, када су донели чврст, недвосмислен избор - да заувек буду са Русијом. Данас су Крим и Севастопољ њен саставни део", казао је Путин и истакао да ти региони дају огроман допринос јачању јединства и безбедности земље.

Осим тога, руски председник је нагласио да се на Криму успешно спроводе обимни програми који имају за циљ развој привреде и социјалне сфере, као и побољшање квалитета живота људи.

Путин је додао да је посебна пажња посвећена и очувању непроцењиве културне и духовне баштине региона.

"Историја Крима је неодвојива од историје наше отаџбине. На тој древној земљи, налазе се велике духовне, војне светиње нашег народа, јединствени споменици археологије и културе. Он не само да је дао свету читаву плејаду храбрих ратника, стваралаца и ствараоце, изузетне личности науке и уметности, већ је и инспирисао песнике, писце, уметнике и музичаре да стварају права ремек-дела", рекао је Путин.

Руски лидер изразио је уверење да ће књига, посвећена десетогодишњици поновног уједињења Крима и Севастопоља са Русијом, постати значајан догађај и да ће бити од интереса за најшири круг читалаца – сваком ко воли своју земљу, поноси се њеном историјом и жели да научи што више о њој.

image