Русија

Лавров: Запад већ ратује с Русијом

Што је горе на бојном пољу, то су све бешње изјаве које долазе са Запада, истакао је шеф руске дипломатије
Лавров: Запад већ ратује с Русијом© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Запад ефективно води рат против Русије у Украјини, изјавио је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров у емисији "Вече с Владимиром Соловјевом" на ТВ каналу "Русија 1".

Одговарајући на опаску водитеља да изгледа да је Запад објавио рат Русији, Лавров је рекао да "они то већ раде".

На питање да ли је директан сукоб са НАТО-ом неизбежан, министар је рекао да није упознат с плановима Алијансе.

"Вероватно ће бити превртљиви. Или ће рећи, као Немци, даљински ћемо усмерити смртоносно оружје на руске градове, или ће рећи да су само инструктори који седе и гледају шта Украјинци раде", прецизирао је Лавров.

Према његовим речима, Запад је огорчен јер се његови планови ремете.

"Што је горе на бојном пољу, то су све бешње изјаве које долазе са Запада попут оних да не могу да дозволе да Украјина изгуби, а Русија победи", рекао је он.

Додао је да је председник Француске Емануел Макрон, неколико недеља пре него што је изјавио да не треба искључити слање трупа у Украјину, покушао да придобије НАТО да подржи ту идеју.

"Рекли су му да мисле да је то лоша идеја. Ипак, он је то изнео у јавност. Француски министар спољних послова је касније морао да унесе исправке. Као резултат тога француски председник је рекао да нема пуног консензуса, али да су све опције отворене, односно да ће они разматрати шта још треба да се уради да би се помогло Украјини, укључујући и слањe трупа на украјинску територију", рекао је Лавров.

Стари добри Луфтвафе

Коментаришући разговор немачких официра о ударима на Кримски мост шеф руске дипломатије је рекао да је то признање које открива праве намере Немачке.

"Ово је било признање", рекао је Лавров говорећи о антируској реторици председника Украјине Владимира Зеленског из 2021, "баш као и разговор немачких официра који је процурио. Иста врста пуног признања."

Лавров је изразио уверење да су немачки официри говорили из срца сећајући се "старог доброг Луфтвафеа".

Гостујући у горепоменутој емисији, Лавров се осврнуо и на то што су амбасадори земаља Европске уније одбили састанак уочи руских председничких избора а у вези с тим да је РФ прикупила много материјала о томе како амбасаде ЕУ у Москви "креирају неке врсте пројеката подршке несистемској опозицији".

"Ово је за мене велика мистерија. Пре свега ово је безобразлук. Пошто тако реагују на могућност да комуницирају с представницима руског руководства, онда ћемо, наравно, узети у обзир да у томе немају интереса. Нека за сада седе у својим канцеларијама и разговарају са својим престоницама телефоном", рекао је Лавров.

Најава посете Донбасу

У истом интервјуу најавио је посету Донбасу, где ће разговарати са запосленима у представништвима МИП-а у Луганску и Доњецку.

"Идем тамо. Отворена су представништва руског министарства спољних послова у Луганску и Доњецку, док ће у наредном периоду иста бити отворена и у  Запорошкој и Херсонској области. Желим да одем тамо и разговарам са запосленима у нашим представништвима, да видим шта им треба", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је додао да његово министарство и стране агенције обезбеђују хуманитарну помоћ, те да момци с прве линије фронта шаљу видео-снимке с поздравима.

image