Русија

Захарова: Париз се, после неуспеха у Африци, шепури у Закавказју

Москва је преузела и испунила све што подразумева улога миротворца у односима Јерменије и Азербејџана, међутим, Париз се уплиће сада када је најгоре прошло, приметила је званична представница руског МСП-а
Захарова: Париз се, после неуспеха у Африци, шепури у Закавказју© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Француска, након неуспеха политике који је доживела у Африци, покушава да створи имиџ миротворца у Нагорно-Карабаху, иако та улога припада Русији, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова за канал "Русија 1".

Све активније уплитање Париза на Кавказу је "нека врста компензације у друштвено-политичкој свести" с обзиром да је француска политика доживела неуспех у Африци, оценила је Захарова и приметила да француски "експерименти" на Кавказу подразумевају неку врсту мировних напора".

"Схватамо да то нема никакве везе са очувањем мира. Наша земља је преузела и испунила све што подразумева улога миротворца, чак и у контексту Нагорно-Карабаха као посредник. Сада, након што је најтежа фаза прошла – ако Француска, као чланица НАТО-а не почне да копа по старим ранама – дакле, сада када је најгоре прошло, могу да се шепуре", рекла је Захарова.

Француски председник Емануел Макрон је на заједничком брифингу са јерменским премијером Николом Пашињаном крајем фебруара поручио да Париз подржава напоре за успостављање праведног и одрживог мира на Јужном Кавказу.

Јереван од 2023. године добија војну помоћ из Париза. Прва партија оклопних возила испоручена је Јерменији преко Грузије.

Азербејџански председник Илхам Алијев је крајем прошле године рекао да је француско руководство од 2020. године до данас заузело "деструктивну и провокативну" позицију према Азербејџану.

Око Нагорно-Карабаха Јерменија и Азербејџан су у сукобу од 1988. године, када је регион, који је насељен углавном Јерменима, најавио повлачење из састава Азербејџанске Совјетске Социјалистичке Републике. Током војног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Карабахом. У поновном сукобу који је избио 2020. године, посредовала је Москва и распоредила 2.000 припадника мировних снага у региону.

Нагорно-Карабах, који се пре 35 година отцепио од Азербејџанске ССР, био непризната република са центром у Степанакерту, престао је да постоји 1. јануара 2024. године.

Говорећи о односима Русије и Јерменије, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је указао да су чисте лажи изјаве Јеревана који тврди да је све оно што је чинило руско-јерменске односе од 1991. године била грешка и да ОДКБ наводно није испунио своја обавезе, или да је у септембру 2020. године Русија испровоцирала напад Азербејџана на Јерменију.

"Такве лажи пуштају у свест јерменског народа и оних који од споља прате догађаје, јер не желе да сарађују са најближим суседима и народом који је историјски солидаран са њима, већ са онима који се боре против њихових пријатеља", оценио је руски министар.

image
VV inauguration
banner