Свет

Пашињан прети: Јерменија ће напустити ОДКБ ако организација не испуни своје обавезе

Ако ОДКБ одговори на питање где је зона одговорности организације у Јерменији, и ако то одговара нашој визији, онда ћемо сматрати да је питање међу нама решено, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан
Пашињан прети: Јерменија ће напустити ОДКБ ако организација не испуни своје обавезе© Meghdad Madadi ATPImages/Getty Images

Јерменски премијер Никол Пашињан изјавио је да ће Јереван напустити Организацију уговора о колективној безбедности (ОДКБ) ако та структура не испуни своје обавезе и не призна своју зону одговорности.

"Ако ОДКБ одговори на питање где је зона одговорности организације у Јерменији, и ако то одговара нашој визији, онда ћемо сматрати да је питање међу нама решено. Ако не, Јерменија ће напустити ОДКБ. Када, не могу да кажем", казао је Пашињан на конференцији за новинаре. 

Крајем фебруара, Јерменија је суспендовала учешће у ОДКБ, а сам Пашињан је рекао да неће присуствовати самиту те организације у Минску. 

Касније је појаснио да у нису предузети никакви правни кораци за повлачење из ОДКБ-а.

"По нашем мишљењу, споразум о колективној безбедности у односу на Јерменију није спроведен, посебно 2021. и 2022. године. То није могло да прође незапажено. Замрзли смо учешће у овом споразуму. Видећемо шта ће бити даље", казао је тада Пашињан.

Јереван је више пута оптуживао ОДКБ и Москву да не испуњавају своје обавезе. Тако је у јануару секретар Савета безбедности Јерменије Армен Григорјан рекао да република "нема очекивања" од Организације уговора о колективној безбедности, пошто није добила "адекватну реакцију" у септембру 2022. у време "великог напада".

image
VV inauguration
banner