Русија

Ухапшена осма особа која је учествовала у терористичком нападу у Москви

Алишер Касимов пореклом из Киргистана је прва особа којој је породица дошла на рочиште - мајка, брат и стриц
Ухапшена осма особа која је учествовала у терористичком нападу у Москви© Basmanny District Court press service via AP

У Басмански суд у Москви приведена је осма особа укључена у терористички напад у "Крокус сити холу" у близини Москве, јавио је извештач "РИА Новости" из суднице.

На питање да ли разуме оптужбу, оптужени Алишер Касимов је навео да је стан једноставно издао преко интернета. Према његовим речима, није знао да скрива будуће терористе. 

Касимов је руски држављанин, родом из Киргизије. Он је самостални предузетник и води ресторан у ком и ради. Живи у близини Красногорска у селу Путилково. Има средње образовање и троје деце.

Он је прва особа којој је породица дошла на рочиште - мајка, брат и стриц. Како преносе "РИА Новости", Касимова мајка је плакала када су њеног сина одвели у салу. 

"Суд је примио захтев од истражног органа за одређивање превентивне мере притвора за Касимова Алишера Хатамовива", саопштила је раније прес служба, преноси "Интерфакс".

Басмански суд је од недеље одредио притвор за седам оптужених у случају терористичког напада на "Крокус", међу којима су четворицу за које је утврђено да су директни извршиоци напада и за три особе које су извршиоцима, према наводима истражитеља, помагале у припреми злочина - обезбедиле им стан, ауто и новац.

Шеф Истражног комитета Русије Александар Бастрикин изјавио је јуче да су осумњичени признали кривицу и сведочили о околностима злочина, али и о његовим наручиоцима.

Директор руског ФСБ-а Александар Бортников обавестио је 23. марта руског председника Владимира Путина да је у вези са нападом приведено 11 особа, укључујући четворицу осумњичених да су директно умешани у терористички напад.

У терористичком нападу 22. марта у концертној дворани "Крокус сити хол" погинуло је 139 људи, а око 150 је повређено.

image