Русија

Истражни комитет Русије: Доказана веза терориста из "Крoкуса" са Украјином

Русија поседује доказе који јасно указују да су терористи новац и криптовалуту за припрему напада добијали из Украјине, саопштено је данас на оперативном састанку Истражног комитета Русије
Истражни комитет Русије: Доказана веза терориста из "Крoкуса" са Украјином© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenk

Истражни комитет Руске Федерације поручио је данас да су терористи, који су прошле недеље извели терористички напад у "Крокус ситију" код Москве, били повезани са украјинским националистима, за шта су, како се наводи, пронађени докази.

ИК даље наводи да је након рада са приведеним терористима, анализе њихових техничких уређаја и праћења финансијских операција утврђено да су терористи добијали новац из Украјине. У питању је значајна сума новца, али и криптовалуте, тврди Москва. Ова средства коришћена су за припрему напада, саопштено је данас на оперативном састанку Истражног комитета.

"Први резултати истраге у потпуности потврђују плански карактер акција терориста, пажљиву припрему, као и то да је постојала финансијска подршка организатора злочина".

Истражни комитет Русије додаје да је пронађена и приведена још једна особа за коју се сумња да је учествовала у финансирању терориста. 

Подсетимо, радикални исламисти извели су прошле недеље терористички напад у којем је погинуло преко 140 људи, а повреде задобило више десетина њих. Москва је поручила да иза напада стоје Кијев, Лондон и Вашингтон и да је било планирано да терористе у Украјини дочекају као хероје.

Председник Русије Владимир Путин оштро је осудио напад и обећао освету свима онима за које се утврди да су били повезани са нападом, док је Министарство спољних послова Русије истакло да је Москва добила велику подршку осталих земаља и напоменуло да је, као знак солидарности, Дан жалости био објављен и у Републици Српској. 

image