Русија

Запорожје остаје под контролом Русије

Званичници Енергодара поручили да медији шире лажне вести
Запорожје остаје под контролом РусијеGetty © Carl Court / Staff

Нуклеарна електрана Запорожје остаје под руском контролом, саопштили су званичници града Енергодара, где се електрана налази.

"Медији активно шире лажне вести да Русија, наводно, планира да се повуче из Енергодара и напусти Запорошку нуклеарку. Ова информација није тачна", саопштила је администрација на свом Телеграм каналу.

Као доказ, навели су изјаву о плановима за стварање резервног извора напајања за Запорошку НЕ. Прошле недеље почели су радови на пребацивању два агрегата на режим топлог искључења за грејање мештана Енергодара.

Како је планирано, у току је трансфер особља под надлежношћу руске оперативне организације, запослени издају пасоше за руске држављане.

"Особље добија платне картице и сходно томе, плату која је већа него у претходним уговорима са НАЕК-ом (украјински Енергоатом)", наводи се у саопштењу.

Запорошка НЕ је највећа у Европи по броју блокова и капацитету. Како су истакли у руском Министарству спољних послова, она се од марта налази под руском заштитом како би се избегло цурење нуклеарних и радиоактивних супстанци.

Како додају у министарству, украјинске трупе редовно гранатирају и станицу и суседни град Енергодар.

Раније је Савет гувернера ИАЕА усвојио резолуцију којом се Русија позива да напусти Запорошку нуклеарну електрану и одустане од "неоснованих захтева да буде у њиховом власништву".

Документ су одобриле 24 од 35 земаља, док су против гласале Русија и Кина.

Како је изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, приступи Савета гувернера нису реални. Шеф комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки је заузврат назвао резолуцију неизводљивом, пошто се нуклеарна електрана налази на територији Русије и већ је постала део њеног енергетског система.

image
VV inauguration
banner