Русија

Москва: Запорожје под руском контролом и поред зоне безбедности

Увођење зоне безбедности зона у непосредној близини нуклеарне електране Запорожје неће променити ништа у чињеници да њу контролишу руске снаге, рекао је руски представник у Бечу
Москва: Запорожје под руском контролом и поред зоне безбедностиwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Преговори о стварању сигурне зоне око највеће нуклерне електране у Европи, Запорожје, неће довести у питање чињеницу да се она налази под контролом руских снага, рекао је данас стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

"Још је рано за дискусију о оквирима могућих договора о формирању 'заштитне зоне'. О томе се тренутно преговара. Али, могу сигурно да кажем да предложене мере дефинитивно неће довести у питање руску контролу над нуклеарном електраном Запорожје", поручио је Уљанов. 

Да би дошло до конструктивног решења, неопходно је да се украјинска страна заиста укључи у читав процес, а то се за сада не дешава, тврди Русија. 

Недавни напади украјинске војске на нуклеарку указују да је неопходно што пре створити безбедну зону око ње, али Русија и Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) не могу саме да дођу до решења. 

Упркос свим нападима и оштећењима ситуација је, како каже Уљанов, ипак безбедна и за сада нема претњи од нуклеарне катастрофе.

"Али ако се напади на нуклеарна постројења наставе, ситуација се може променити у било ком тренутку", упозорио је руски званичник. 

image