Русија

Песков: Украјина мора да прекине са гранатирањем нуклеарке Запорожје

Портпарол Кремља изјавио да гранатирање Запорошке нуклеарке представља претњу по безбедност целог европског континента
Песков: Украјина мора да прекине са гранатирањем нуклеарке Запорожјеwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас у Москви да је неопходно да се захтева од Украјине да повуче тешко наоружање са територије око нуклеарке Запорожје као и да прекине са гранатирањем нуклеарне електране, преносе "РИА Новости".

"Морамо да захтевамо да Украјина повуче тешко наоружање, да престане са гранатирањем и да угрожава европски континент", рекао је Песков.

Он је додао да гранатирање нуклеарке Запорожје представља претњу еколошкој безбедности огромних територија, као и да ће Русија наставити дијалог са Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА).

"ИАЕА ради свој посао. Добро је што потврђују да ови напади представљају претњу по електрану и њен интегритет. Наравно, жалимо што због специфичности њиховог рада, како кажу, нису овлашћени да кажу ко тачно спроводи гранатирање", нагласио је Песков.

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да су украјински војници у суботу и недељу ујутро испалили више од 20 артиљеријских граната великог калибра на територију нуклеарке Запорожје, као и дуж далековода који напаја станицу.

Он је напоменуо да је веома важно да сви "трезвено сагледају шта се дешава и буду свесни да украјинске трупе гранатирају нуклеарну електрану".

"Они врше акције које представљају претњу по нуклеарну, еколошку и другу безбедност за велике територије. То не може, а да не изазове нашу изузетну забринутост. Русија ће наставити дијалог са ИАЕА", поновио је он.

Песков је додао да нема значајнијих промена у зони безбедности око Запорошке нуклеарне електране.

"Нема значајнијег помака у овом погледу, у зависности од тога шта се подразумева под зоном безбедности. Знате да су прво позвали Русију да повуче неко тешко наоружање које нема, а онда изгледа да су сви схватили да тамо нема никаквог руског оружја", рекао је Песков.

Путин и Шолц комуницирају на "Ви"

"Председник Русије Владимир Путин и немачки канцелар Олаф Шолц обраћају се један другоме са 'Ви' када комуницирају", рекао је Песков.

Раније су немачки медији приметили да је Шолц током говора у суботу на конференцији Социјалдемократске партије Немачке, позивајући руског председника да повуче трупе из Украјине, користио форму обраћања Путину на "Ви". Касније је представник кабинета немачког канцелара, Штефен Хебештрајт појаснио да Шолц ословљава Путина са "Ви".

Поређења Путина и Хрушчова су неприкладна

Песков је апеловао да се председник Путин не пореди са некадашњим првим секретаром Централног комитета Комунистичке партије Совјетског Савеза Никитом Хрушчовим.

"Поређења између руског председника Владимира Путина и совјетског лидера Никите Хрушчова тешко да су одговарајућа. Путин је Путин, а Хрушчов је био Хрушчов, нека му је царство небеско. Ово помињем јер не мислим да бисмо Путина могли да упоређујемо са било ким", одговорио је Песков на питање новинара како гледа на поређења Путина са Хрушчовом, уз компарацију садашње кризе са кубанском ракетном кризом која је кулмирирала за време Хрушчовљеве владавине.

Русија разуме забринутост Турске за своју безбедност

"Русија разуме безбедносну забринутост Турске у вези са ситуацијом у Сирији, али позива све стране да избегавају кораке који би могли да ситуацију учине компликованом", поручио је портпарол Кремља.

Песков је рекао да "Русија и Турска имају нијансе, а понекад и несугласице око питања која се односе на безбедносну ситуацију у Сирији и спровођење меморандума из Сочија, али да партнерство Москве и Анкаре омогућава да се о томе разговара отворено и конструктивно".

"Разумемо и поштујемо забринутост Турске око сопствене безбедности. Верујемо да је то легитимно право Турске. Постоје одређене нијансе у приступима Москве и Анкаре о стању ствари у Сирији и о оној чије обавезе нису испуњене баш по том меморандуму из Сочија. О тим нијансама, понекад чак и о несугласицама, два председника су више пута разговарала", рекао је Песков одговарајући на питање како је став Кремља према изјави турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да руска страна није испунила своју обавезу према којој треба да  "очисти" сиријске регионе од курдских оружаних група, по споразуму из 2019. године.

Он је такође оценио да "пријатељски и партнерски односи са Турском омогућавају отворену и конструктивну дискусију о овим разликама".

Песков је напоменуо да Русија позива све стране "да се уздрже од корака који би могли да доведу до озбиљне дестабилизације ситуације".

"То може да се врати бумерангом и да додатно закомпликује безбедносну ситуацију", нагласио је портпарол Кремља.

И тада и сада говоримо о сукобу Русије и Запада на челу са САД

Песков је упоредио актуелну кризу са карипском, рекавши да се "садашња криза и карипска разликују, али да се и тада и сада говори о сукобу са колективним Западом на челу са Америком".

"Кризе су различите, иако и тада и сада говоримо о сукобу између нас и колективног Запада који предводе Сједињене Америчке Државе. Овај елемент је сличан, али с друге стране, ради се о нијансама", рекао је Песков.

Напоменуо је да током разговора руског председника Владимира Путина и кубанског лидера Мигела Дијаза Канела карипска криза неће бити главна тема.

"Искуство карипске кризе, чије су лекције већ поштено проучене и које ће се наставити да се проучавају, неће бити главна ствар у преговорима. Ипак, руско-кубански односи имају веома добар темеље у садашњости и добре изгледе за будућност. Управо о томе ћемо разговарати", нагласио је руски званичник.

Кубански председник је у суботу допутовао у радну посету Москви, чији програм између осталог укључује и разговор са руским председником Владимиром Путином. 

О претресима у Кијевско-печерској лаври: Украјинска страна дуго је у рату са Руском православном црквом

Портпарол Кремља је поручио да је украјинска страна већ дуго у рату са Руском православном црквом и рекао да то треба сматрати још једном кариком у ланцу војних акција против руског православља".

Служба безбедности Украјине (СБУ) заједно са Националном полицијом и Националном гардом врше претрес свештенства у Кијевско-печерској лаври, као и у два манастира на територији Сарненско-полеске епархије Украјинске православне цркве (УПЦ) у Ровенској области.

image
VV inauguration
banner