Русија

ИАЕА: Нема одступања од граница дозвољених вредности у Запорошкој нуклеарки

Инспектори Међународне агенције за атомску енергију извршили су мерење након гранатирања нуклеарке од стране Оружаних снага Украјине
ИАЕА: Нема одступања од граница дозвољених вредности у Запорошкој нуклеаркиwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev

Инспектори Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) извршили су мерење након гранатирања територије нуклеарке Запорожје, рекао је за "РИА Новости" представник "Росенергоатома" Дмитриј Шевченко.

"Представници ИАЕА су након гранатирања испитали штету на територији Запорошке нуклеарке и извршили мерења. Њихови инструменти нису показали никаква одступања од граница дозвољених вредности", поручио је Шевченко.

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра у близини Енергодара и највећа је нуклеарка у Европи по броју блокова и инсталисаној снази. Електрана има шест блокова снаге по 1 гигават и од марта се налази под заштитом руске војске.

Министарство спољних послова Русије оценило је овај корак као оправдан како би се избегло цурење нуклеарних и радиоактивних материјала, док украјинска војска наставља да редовно гранатира Енергодар и територију нуклеарне електране у близини града.

Министарство одбране Руске Федерације раније је саопштило да су украјински војници испалили више од 20 артиљеријских граната великог калибра на територију нуклеарке Запорожје, као и дуж далековода који напаја станицу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да је неопходно да се захтева од Украјине да повуче тешко наоружање са територије око нуклеарке Запорожје као и да прекине са гранатирањем нуклеарне електране.

"Морамо да захтевамо да Украјина повуче тешко наоружање, да престане са гранатирањем и да угрожава европски континент", рекао је Песков.

Он је додао да гранатирање нуклеарке Запорожје представља претњу еколошкој безбедности огромних територија, као и да ће Русија наставити дијалог са Међународном агенцијом за атомску енергију.

"ИАЕА ради свој посао. Добро је што потврђују да ови напади представљају претњу по електрану и њен интегритет. Наравно, жалимо што због специфичности њиховог рада, како кажу, нису овлашћени да кажу ко тачно спроводи гранатирање", нагласио је Песков.

Он је напоменуо да је веома важно да сви "трезвено сагледају шта се дешава и буду свесни да украјинске трупе гранатирају нуклеарну електрану".

image