Русија

Руски амбасадор у Белгији: Хибридни рат НАТО-а против Русије је феномен без преседана

Најважније одлуке у вези са увлачењем европских држава у дубљу конфронтацију са Русијом доносе политичари без јавне расправе, под диктатом Вашингтона, рекао је Александар Токовинин
Руски амбасадор у Белгији: Хибридни рат НАТО-а против Русије је феномен без преседанаGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Хибридни рат који је НАТО покренуо против Руске Федерације је без преседана и нема аналога у историји Хладног рата, а компликује га и уништавање готово свих "безбедносних осигурача" који су раније могли да спрече ситуацију да измакне контроли, изјавио је руски амбасадор у Белгији Александар Токовинин.

"У другој половини прошлог века међународна политика је била одређена биполарном конфронтацијом, док смо данас сведоци настанка полицентричног света. Хибридни рат који су покренуле земље НАТО-а против Руске Федерације је заиста феномен без преседана који нема аналога у четрдесетогодишњој историји Хладног рата", рекао је Токовинин, одговарајући на питање да ли се тренутна ситуација у конфронтацији НАТО-а и Русије може упоредити са касним совјетским периодом.

Токовинин је истакао да је "парадокс у томе што, ако је 70-их и 80-их година двадесетог века јавност у Западној Европи била акутно свесна претње уништења људске цивилизације као последица нуклеарног сукоба, да је тај проблем тада био важан део политичког живота, а да је сада та тема гурнута далеко на периферију информационог простора".

"Најважније одлуке у вези са увлачењем европских држава у дубљу конфронтацију са Русијом доносе политичари без јавне расправе, под диктатом Вашингтона. Штавише, често се користе као монета за преговарање у унутрашњим политичким борбама", навео је руски амбасадор. 

Како је нагласио, западне земље су у потпуности вратиле односе са Русијом у "игру са нултом сумом", и покушавају да подигну улог.

"Руско руководство је више пута упозоравало на изузетну опасност од такве политике", закључио је Токовинин.

image
VV inauguration
banner