Свет

Сијарто: Мађарска одбија укључивање НАТО-а у рат против Русије, надамо се здравом разуму

Шеф мађарске дипломатије је поручио да се мора учинити све да не дође до сукоба између НАТО и Русије
Сијарто: Мађарска одбија укључивање НАТО-а у рат против Русије, надамо се здравом разуму© SOPA Images /

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто је изјавио да Мађарска одбија да подржи било који предлог на предстојећем састанку министара спољних послова НАТО који би гурнуо ту алијансу ближе рату са Русијом или га претворио у офанзивни савез.

"НАТО је одбрамбени савез", рекао је он у Бриселу пре почетка састанка, пренео је МТИ.

Како је истакао, Мађарска ће одбацити сваки предлог који би НАТО трансформисао у офанзивни савез јер би то довело до озбиљне опасности од ескалације.

"Рат је ужасан, наравно да га осуђујемо", рекао је он и нагласио да рат у Украјини није ни рат Мађарске, ни НАТО-а.

Сијарто је рекао да би витални циљ дводневних састанака требало да буде спречавање да рат у Украјини прерасте у рат који укључује НАТО. 

"Мора се учинити све да се у наредном периоду избегне директан сукоб НАТО-а и Русије", поручио је шеф мађарске дипломатије.

Он се осврнуо и на "изјаве западноевропских политичара последњих недеља" о могућности слања војника у Украјину, рекавши да Мађарска одбацује сваки предлог који би ескалирао рат.

"Надамо се да ће здрав разум и жеља за миром и безбедношћу превладати на састанку у наредна два дана", рекао је Сијарто.

Министри спољних послова држава чланица НАТО савеза састаће се данас и сутра у Бриселу уочи 75. годишњице тог савеза да би разговарали о преузимању координације доставе оружја Украјини коју за сад воде САД.

image
VV inauguration
banner