Русија

Захарова подсетила на НАТО агресију: Још једна "миротворна акција" Алијансе на Балкану

На 75. годишњицу од оснивања НАТО-а, Министарство спољних послова Русије подсетилo je да је након завршетка "хладног рата" Алијанса ступила "у епоху великих операција", које су укључивале разарање држава, међу којима је била и Југославија
Захарова подсетила на НАТО агресију: Још једна "миротворна акција" Алијансе на Балкану© Elements.envato.com

Неуспех НАТО-а да Русији нанесе стратешки пораз може довести до тога да се Алијанса одлучи за мере које ће погоршати безбедност у целом свету, изјавила је  портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, поводом 75. годишњице од оснивања Североатлантске алијансе.

Захарова је подсетила да је након завршетка "хладног рата" Алијанса ступила "у епоху великих операција", које су укључивале разарање држава, међу којима је била и Југославија.

"Вашингтон и његови савезници су се бавили оружаним 'миротворним акцијама' на Балкану, које су се завршиле агресијом на Југославију, 'борбом против тероризма' у Авганистану. Земље НАТО-а су постале део коалиције предвођене САД у Ираку, и извеле 'хуманитарну' интервенцију у Либији. Резултат ових интервенција је исти – разрушене, распаднуте државе, огромне територије без било какве државне контроле, сиромаштво, погоршање хуманитарних проблема, огромне жртве, милиони миграната", додаје Захарова.

Након тога, каже, НАТО се вратио својим изворним тежњама – "борби против претњи које долазе са Истока, а улога противника поново је била додељена Русији".

"Вашингтон и његови сателити већ трећу годину снабдевају Украјину плаћеницима и оружјем како би уз њену помоћ Русији нанели, како кажу, 'стратешки пораз' и исцрпели наше ресурсе. У ту сврху се користе сва средства и методе које су доступне колективном Западу и његовим кијевским марионетама, укључујући и терористичке акције. Неуспех авантуристичких планова Алијансе гура је ка акцијама које би могле трагично да утичу на безбедност не само Европе, већ и целог света", упозорава Захарова, али и додаје:

"На Западу су већ могли да се убеде у то да је Русија спремна за било какав развој догађаја. Наша безбедност и одбрамбене способности су добро осигурани."

image