Србија и Балкан

Јевгениј Баранов: Други никада нису марили за Србе, па ни када се радило о осиромашеном уранијуму

Американци нису поделили информацију о томе како треба руковати оружјем са осиромашеним уранијумом ни са својим савезницима, због чега су убрзо након бомбардовања почели да оболевају италијански војници. Тек је то алармирало јавност, присећа се директор Руског дома у Београду
Јевгениј Баранов: Други никада нису марили за Србе, па ни када се радило о осиромашеном уранијуму© Руски дом у Београду

Сигнали који су долазили од Срба након НАТО агресије 1999. године о последицама бомбардовања осиромашеним уранијумом наилазили су у најбољем случају на смех, "пошто је друге одувек било баш брига за Србе", каже за "РИА Новости" директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, присећајући се деведесетих година током којих је први пут допутовао на Балкан и радио као војни дописник.

Како каже, у то време није се посебно говорило о негативним последицама осиромашеног уранијума, пошто такав тип муниције није био превише актуелан. Разговори о њему почели су да круже тек након НАТО агресије, када су се Срби суочили са тешким последицама по здравље.

"Цела та прича о осиромашеном уранијуму појавила се мало касније. Мислим негде од 2003. године, 2002... Прва сведочења и сигнали појавили су се од стране лекара, пошто су дијаграми оболевања почели да показују неки чудесан раст (оболелих), што је било упитно".

У исто време почеле су да се појављују информације да последице по здравље не трпе само Срби, већ и поједини НАТО војници - из италијанског контингента, који су у то време били на територији Србије. Тада је, истиче Баранов, било већ теже да се не реагује на приче о штетности осиромашеног уранијума, јер се радило о здрављу НАТО војника. 

Тек касније локални стручњаци су сазнали да су САД користиле исто оружје и у Ираку, и у Босни и Херцеговини, али и на другим местима, као и да су Американци имали јасне инструкције о томе како треба баратати овом муницијом, о чему, с друге стране, нису били обавештени ни војници из других земаља НАТО-а.

"Нико никада није одговорио на питање зашто су Американци били у специјалној одећи на територијама које су бомбардовали. Имали су јасна упутства како да рукују војном опремом, коју је погодило ово оружје, конкретно (како да рукују) српском и ирачком (војном опремом)", присећа се Баранов, који данас више година живи и ради у Београду.

image