Русија

Саветник Дениса Пушилина: Нападачи на "Крокус" су добро обучени плаћеници који су већ убијали људе

Чак и да нису специјалци, већ су држали оружје у рукама. Можда су то урадили у ИСИС-у, можда у Сирији, Африци, било где, али су имали искуства. Нису случајно изабрани, рекао је Јан Гагин
Саветник Дениса Пушилина: Нападачи на "Крокус" су добро обучени плаћеници који су већ убијали људе© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Нападачи на "Крокус сити хол" код Москве били су добро обучени плаћеници, а организатор терористичког напада су украјинске специјалне службе, изјавио је саветник шефа Доњецке Народне републике Јан Гагин у интервјуу за "РИА Новости".

"Пре свега, желим да напоменем да су нападачи на 'Крокус' плаћеници, који су се понашали заиста професионално, односно, имали су војну обуку. Ти људи нису држали оружје у својим рукама први пут", указао је Гагин.

Према његовим речима, највероватније је да су нападачи "имали одређено искуство у борбеним дејствима".

"Чак и ако нису специјалци, као што смо сви одмах рекли, већ су држали оружје у рукама и већ су убијали људе. Можда су то урадили у ИСИС-у, можда у Сирији, Африци, било где, али су имали искуства. Нису случајно изабрани", оцењује саветник шефа ДНР.

Гагин је такође уверен да су организатори терористичког напада украјинске специјалне службе.

"Наравно, обећан им је тај коридор уласка у Украјину на одређеном месту. То је јасан траг рада специјалних служби", истакао је Гагин.

Радикални исламисти извели су терористички напад у концертној дворани "Крокус сити хол" у Красногорску код Москве, 22. марта, у којем је, према последњим подацима, погинуло 145 особа људи, а повреде задобило више десетина њих. 

Москва је поручила да иза напада стоје Кијев, Лондон и Вашингтон и да је било планирано да терористе у Украјини дочекају као хероје.

Председник Русије Владимир Путин оштро је осудио напад и обећао освету свима онима за које се утврди да су били повезани са нападом.

image