Русија

Поплаве у Русији: Расте ниво воде код Кургана, у Тјуменској области хитна евакуација становништва

Количина воде је огромна, све што видимо у Кургану сада и даље је само мали део количине воде која се приближава граду, упозорио је губернатор Kурганске области Вадим Шумков
Поплаве у Русији: Расте ниво воде код Кургана, у Тјуменској области хитна евакуација становништва© Tanjug/AP Photo

Водостој на реци Тобол код руског града Курган порастао је за 111 центиметара за један дан и достигао ниво од 742 центиметра, саопштиле су локалне власти.

"Ниво воде у Тоболу наставља да расте према Кургану", наводи се у саопштењу градске управе.

У Kургану се наставља евакуација из поплављених подручја, а губернатор Kурганске области Вадим Шумков изјавио је у понедељак да реком протиче више од 1,3 милијарде кубних метара воде, што је дупло више него 1994. године, када је вода премашила висину од 10 метара.

Према његовим речима, врх поплавног таласа се сада налази 10 километара од града Кургана.

"Количина воде је огромна, све што видимо у Кургану сада и даље је само мали део количине воде која се приближава граду", нагласио је Шумков.

У Курганској области 8. априла уведена је ванредна ситуација због поплава, због чега су затворени аутопутеви.

Што се тиче Оренбуршке области, тамо је поплављено више од 5.500 кућа и скоро 11.000 приватних парцела, али ниво воде у реци Урал наставља да пада, саопштила је прес служба руског Министарства за ванредне ситуације.

У Тјуменској области регионалана влада је позвала становнике да се хитно евакуишу због пораста водостаја у реци.

"Становници Ишима су у 6 сати ујутро (04:00 по московском времену) примили СМС поруке у којима се позивају да се хитно евакуишу из кућа које су можда у зони поплаве", наводи се на Телеграму.

Напомиње се да су у граду распоређени центри за привремени смештај, а организовани су и обиласци дворишта.

Области Русије на јужном Уралу ове године су се суочиле са поплавама без преседана, а најтежа ситуација је у Оренбуршкој области, где је 5. априла пукла брана која штити град Орск од реке Урал.

Власти суседног Казахстана, у чијим је бројним областима проглашено ванредно стање, саопштиле су да су садашње поплаве највеће у последњих 80 и више година, као и да је до сада због поплава евакуисано више од 107.000 људи.

image