Русија

Река Урал достигла рекордан ниво: У Оренбургу се огласиле сирене, у току масовна евакуација (ВИДЕО)

Градом патролира одред руског Министарства за ванредне ситуације (МЧС) који тражи жртве и изводи их из поплављеног подручја чамцем, потрошачима преносе струју на резервна кола
Река Урал достигла рекордан ниво: У Оренбургу се огласиле сирене, у току масовна евакуација (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Sergey Nikiforov/news.ru

Ниво воде у реци Урал код Оренбурга достигао је рекордно висок ниво за више од два метра, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације. 

Градоначелник Сергеј Салмин навео је на Телеграму да се због опасне поплавне ситуације у том граду, спроводи масовна евакуација становника.

"У граду се огласила сирена. У току је масовна евакуација у Оренбургу", написао је Салмин.

Он је позвао на хитну евакуацију становника стамбеног комплекса "Гранд Парк", села Кујбишево и Солнечно.

Салмин је подсетио да са собом треба да понесете документа, лекове и основне ствари.

"Одмах напустите своје куће, ситуација је критична, не губите време", позвао је градоначелник.

У неким улицама Оренбурга ће привремено искључити струју јер река Урал константно расте и постоји опасност да енергетски објекти буду поплављени, упозорио је кабинет градоначелника на Телеграму.

Сада запослени у Оренбуршком производном одељењу преносе струју потрошачима на резервна кола и искључују са напајања подстанице у зони ризика, додала је администрација.

Према подацима власти Оренбуршке области, ниво воде у реци Урал код Оренбурга достигао је 1129 центиметара, што је за 69 центиметара више него дан раније. Опасни ниво је премашен за 199 центиметара.

Раније се сазнало да је у граду током ноћи поплављено још 900 кућних парцела и 361 кућа, а евакуисано је 99 становника. Врхунац поплаве, према речима заменика шефа администрације Оренбурга Алексеја Кудинова, догодиће се у петак, након чега ће ниво воде почети да опада.

Градом патролира одред руског Министарства за ванредне ситуације (МЧС) који тражи жртве и изводи их из поплављеног подручја чамцем.

У Оренбуршкој области се налази и министар МЧС-а Александар Куренков где заједно са одбором наставља да отклањају последице поплава и пружају свеобухватну помоћ становништву.

"У претходна 24 сата вода је избачена из 791 објекта. Остале су поплављене 5.182 куће. Евакуисано је 2.556 људи, међу којима је 801 дете. У 13 центара за привремени смештај налази се 1.088 лица, међу којима је 157 деце", прецизирали су у саопштењу Министарства.

Део бране на реци Урал у Орску који је пробила вода је потпуно обновљен и вода не отиче у насељене делове града, саопштио је МЧС

За извлачење воде из поплављених подручја користе се моторне пумпе, специјална опрема и комплекс пумпе и црева "шквал" капацитета 350 литара у секунди.

До проблема је дошло 5. априла, након пробоја бране која је штитила град Оренбург од реке Урал. Гувернер области је на јучерашњем састанку са Владимиром Путином поручио да је сада најтеже у граду Оренбургу и додао да се очекује да ће ниво воде у реци Урал наставити да се повећава у близини тог града. Са друге стране, у граду Орску ситуација се, како је рекао, стабилизовала. 

image