Русија

Русија руши рекорде: Од извоза пољопривредних производа зарадила 45 милијарди долара

У Русији пожњевено 147 милиона тона жита, а ова земља постала је и највећи светски произвођач лососа
Русија руши рекорде: Од извоза пољопривредних производа зарадила 45 милијарди долара© AP Photo/Joshua A. Bickel, File

Русија је прошле године остварила рекордну зараду од извоза пољопривредних производа, саопштио је министар пољопривреде те земље Дмитриј Патрушев.

Прекогранична продаја пољопривредних добара је, према његовим речима, Москви у 2023. години донела више од 45 милијарди долара. Он је напоменуо да ће та бројка вероватно и бити већа када се направе коначни прорачуни.

"Индикатори производње су омогућили Русији да поново потврди свој статус нето извозника (земља која више извози него увози) пољопривредних производа", рекао је Патрушев.

Министар је напоменуо да је жетва житарица у Русији прошле године износила 147 милиона тона, што је мало мање од рекорда од 157 милиона из 2022. године.

Производња млека је повећана за 500.000 тона, а производња меса за 300.000 тона.

Производња рибе од 5,3 милиона тона била је највећа у последњих 30 година, док је конкретно производња лососа била посебно висока и износила је преко 600.000 тона, чиме је Русија постала највећи светски произвођач лососа.

Москва је последњих година, упркос западним санкцијама, највећи светски извозник житарица захваљујући сјајним жетвама и атрактивним ценама. Русија такође испоручује бесплатно жито бројним афричким земљама које се суочавају са неизвесностима набавке хране.

Министарство још није објавило податке о географској структури руског пољопривредног извоза у 2023, али у 2022. години, главне извозне дестинације биле су Кина, Турска, ЕУ, Казахстан, Белорусија, Јужна Кореја и Египат.

image