Свет

Балтичке земље, Пољска и Чешка: ЕУ да забрани увоз житарица из Русије и Белорусије

У апелу који је покренула Литванија се од Европске комисије тражи да обезбеди сарадњу држава чланица Европске уније како би ограничење било делотворно и како би важило за све земље чланице
Балтичке земље, Пољска и Чешка: ЕУ да забрани увоз житарица из Русије и БелорусијеGetty © XU CONGJUN / Feature China/Future Publishing

Министри пољопривреде балтичких земаља, Пољске и Чешке позвали су Европску комисију да забрани увоз житарица из Русије и Белорусије у Европску унију, саопштило је Министарство пољопривреде Литваније.

Апелом који је Литванија покренула пред комесарима ЕУ тражи се и да се обезбеди сарадња држава чланица ЕУ како би ово ограничење било делотворно примењено широм ЕУ.

Према речима литванског министра пољопривреде Кестутиса Навицкаса, Европска унија је 2023. године увезла 1,53 милиона тона руског жита у вредности од 437,5 милиона евра.

О овом питању биће речи на састанку Савета министара пољопривреде земаља ЕУ, који ће се одржати 26. марта.

Летонски парламент је на седници 22. фебруара забранио увоз пољопривредних производа из Русије и Белорусије. Забрана важи до 1. јула 2025. године, али се по потреби може продужити. Не примењује се на пољопривредне производе који само пролазе кроз балтичку земљу и шаљу се у друге земље чланице ЕУ.

image
VV inauguration
banner