Економија

Хуманост на делу: Русија испоручила Централноафричкој Републици 50.000 тона пшенице

Руско жито ће делимично решити проблем хране у земљи, посебно у контексту масовног прилива избеглица из Судана и Чада, казао је руски амбасадор у тој земљи Александар Бикантов
Хуманост на делу: Русија испоручила Централноафричкој Републици 50.000 тона пшенице© Luke Dray/Getty Images

Русија је Централноафричкој Републици испоручила 50.000 тона пшенице као хуманитарну помоћ у храни, изјавио је руски амбасадор у тој земљи Александар Бикантов у интервјуу за "РИА Новости".

"Централноафричка Републикаје једна од три најсиромашније земље на свету, а већина становништва живи са једним америчким доларом дневно. Руско жито ће делимично решити проблем хране у земљи, посебно у контексту масовног прилива избеглица из Судана и Чада", казао је Бикантов.

Руски амбасадор је истакао да су власти Централноафричке Републике, које представљају председник Фаустин-Арцханге Туадера и премијер Феликс Молуа, изразиле захвалност Русији на испоруци хуманитарне помоћи.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин изјавио је на самиту Русија–Африка да ће шест афричких земаља бесплатно добити руске пољопривредне производе у оквиру хуманитарне помоћи.

Осим тога, Путин је у разговору са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом указао на спремност да организује бесплатну испоруку милион тона пољопривредних производа Турској на прераду и даљу отпрему у Африку.

Како је нагласио руски лидер, земља рачуна и на подршку Катара, додавши да споразум Русије, Турске и Катара "неће заменити Споразум о житу, али ће дати значајан допринос борби против прехрамбене кризе".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner