Русија

Путин: Могућ раст БДП и више од три одсто, инфлација постепено успорава

Макроекономски показатељи од почетка године били су бољи од онога што су предвидели влада, централна руска банка и стручњаци, рекао је руски председник
Путин: Могућ раст БДП и више од три одсто, инфлација постепено успорава© Tanjug/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руски БДП би до краја године могао да оствари раст и више од три одсто, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку о економским питањима.

Како је додао, макроекономски показатељи од почетка године били су бољи од онога што су предвидели влада, централна руска банка и стручњаци.

"Реално тренутно стање економије нам омогућава да побољшамо прогнозе њеног развоја, а већ многи стручњаци кажу да би до краја ове године БДП Русије могао да порасте за више од три одсто", казао је Путин.

Руски лидер је појаснио да је у јануару и фебруару ова бројка порасла за шест одсто на годишњем нивоу.

Говорећи о инфлацији у Русији, Путин је нагласио да она постепено успорава.

"Истовремено, традиционално, што је охрабрујуће, прерађивачка индустрија показује више стопе у јануару, а већ у фебруару плус 13,5 одсто", додао је. 

Председник је указао да прогресивни развој руске привреде има позитиван утицај на савезни буџет и да његови приходи знатно премашују прошлогодишњи ниво.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner