Русија

Захарова: Бившег портпарола НАТО-а нису бринули проблеми српског народа

Портпаролка руског Министарства спољних послова поручила да лицемерје Запада нема граница
Захарова: Бившег портпарола НАТО-а нису бринули проблеми српског народаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Mинистарства спољних послова Марија Захарова подсетила је западне званичнике на речи бившег портпарола НАТО-а Џејмија Шeја, који је оправдао циљане нападе на инфраструктуру некадашње Југославије. Као резултат деловања снага Алијансе, цивили су остали без струје и воде.

"Генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, шефу европске дипломатије Жозепу Борељу и Белој кући за памћење", написала је она на свом Телеграм каналу и цитирала бившег представника Алијансе од 25. маја 1999. године.

Одговарајући на питање зашто НАТО грађанима Југославије одузима не само струју већ и воду, јер како су рекли Југословенска војска има много агрегата, а НАТО је гађао само "војне циљеве", Шej је одговорио да га "не брину проблеми српског народа", као и да "моћ зависи и од система командовања и контроле".

"Ако Милошевић заиста жели да његови грађани имају воду и струју, све што треба да уради је да прихвати услове НАТО-а, а ми ћемо прекинути ову кампању. Док то не уради, ми ћемо наставити да нападамо циљеве који снабдевају армију струјом. Чињеница да је 70 одсто територије земље остало без струје говори да имамо прст на прекидачу. Можемо укључити и искључити струју где нам је потребна и где желимо", цитирала је Захарова бившег званичника Алијансе.

Шej је нагласио да су југословенске власти морале да прихвате услове Северноатлантског блока како би зауставиле уништавање инфраструктуре и додао да ако све "ово има последице по становништво, да су то Милошевићеви проблеми".

"Водоснабдевање и струја се користе против народа Србије, искључили смо их заувек или на дуже време зарад живота 1,6 милиона људу са КиМ који су протерани из домова и чији су животи претрпели значајну штету. Ова разлика се неће свидети свима, али за мене је та разлика фундаментална", поручио је тадашњи НАТО званичник.

НАТО је 1999. године уз подршку међународне заједнице извршио ваздушне ударе на електране у Србији, што је довело до вишенедељног нестанка струје у целој земљи. Ово су са поносом пренели западни медији, укључујући Си-Ен-Ен. Уживали су како је свака електрана стављена ван погона и поносно извештавали о употреби најновије врсте муниције – графитних бомби.

Сада Запад захтева да Русија прекине ударе на енергетску инфраструктуру Украјине.

Али по чему се руски удари разликују од НАТО удара? Они не уништавају саме електране које производе енергију. Не претварају целе градове у пепео. Да подсетимо да су ракетни напади на Србију трајали 78 дана. Више од 3.000 цивила је убијено, а десетине хиљада је рањено. За ове акције одговорно је 19 НАТО савезника укључених у овај ратни злочин. 

image