Русија

"Индепендент": Украјина води очајничку борбу за Часов Јар

Успех у Часовом Јару, приближио би Русију постизању једног од често наглашаваних циљева – ослобођењу читаве Доњецке области, наводи лист
"Индепендент": Украјина води очајничку борбу за Часов ЈарGetty © Cristopher Rogel Blanquet

Украјинске снаге воде очајничку борбу да задрже контролну над кључним градом на истоку земље у Часовим Јаром, у Доњецкој области – док Русија интензивира покушаје да оствари "симболичну" војну победу у наредне две недеље, преноси "Индепендент".

Како наводи британски лист, поменути "град-тврђава" налази се на узвишењу, те би у случају да га заузме, руска војска имало могућност артиљеријским средствима дејствује по важним градовима у ДНР попут Краматорска, Славјанска, Константиновке и Дружовке, који се и даље налазе под контролом украјинских снага.

Аутор текста оцењује и да би успех у Часовом Јару, приближио Русију постизању једног од често наглашаваних циљева – ослобођењу читаве Доњецке области (ДНР), те да су јуришни одреди руске војске добро подржани радом тенкова, оклопних транспортера и војника на мотоциклима и "квадовима", што подсећа на филмове попут "Мад макса".

Имајући све ово у виду, јасно је да ослобађање Часовог Јара неће бити само "симболична победа", већ успех од тактичког и оперативног значаја за руске снаге на овом делу фронта.

image