Русија

Руски дипломата: Зеленски је непријатељима продао државу и народ, па и рођеног деду

Руски дипломата Родион Мирошник је приложио и фотографију украјинског лидера који стоји испред гроба свог деде и изразио огорчење што је Зеленски прво понео цвеће на дедин споменик, а затим "загазио у Канаду до убице Бандере"
Руски дипломата: Зеленски је непријатељима продао државу и народ, па и рођеног дедуwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

Специјални изасланик руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима Родион Мирошник оценио је данас да је украјински председник Владимир Зеленски "издајник сећања на свог деду", учесника Другог светског рата, који би данас напунио 100 година.

Деда председника Украјине Семјон Зеленски учествовао је у Другом светском рату, добио је чин капетана и два ордена Црвене звезде.

"Шта је требало да се деси да унук прода наследницима душмана свог претка, земљу, народ и словенско братство, које је тада стајало, а сада се раскида", написао је Мирошник на Телеграм каналу.

Мирошник је приложио и фотографију украјинског лидера који стоји испред гроба свог деде и изразио огорчење што је Зеленски прво понео цвеће на дедин споменик, а затим "загазио у Канаду до убице Бандере", преноси "Известија".

Реч је о инциденту који се догодио у септембру прошле године, када је Зеленски, током говора у канадском парламенту, поздравио 98-годишњег украјинског националисту Јарослава Хунку, који је током Другог светског рата служио у првој украјинској дивизији, познатој као СС дивизија Галиција, која је формирана 1943. од становника Западне Украјине, као тактичка снага СС нацистичке Немачке.

Хунку су украјинске власти одликовале орденом "Јарослав Стетско", названим по вишем члану Организације украјинских националиста (ОУН-Б) коју је предводио Степан Бандера, сарадник нациста током раних фаза немачке инвазије на Совјетски Савез.

image