Свет

Канада одбила да изручи нацисту Јарослава Хунку Русији

Наш захтев за екстрадицију је формално одбијен, изјавио је неименовани извор у руском Министарству спољних послова
Канада одбила да изручи нацисту Јарослава Хунку Русији© Raymond Boyd/Getty Images

Отава је одбила да Москви изручи бившег есесовца Јарослава Хунку, коме је канадски парламент аплаудирао, рекао је за "РИА Новости" неименовани извор у руском Министарству спољних послова.

"Наш захтев за екстрадицију је формално одбијен, наводећи као разлог непостојање споразума о екстрадицији између наших земаља", навео је саговорник агенције.

Руски амбасадор у Отави Олег Степанов изјавио је раније да је Русија канадским властима поднела захтев за изручење бившег есесовца Јарослава Хунке, коме је канадски парламент аплаудирао.

Руски амбасадор је указао да су канадске власти обећале да ће размотрити могућност изручења Хунке Русији, напоменувши да, упркос свим уверавањима, "још нема одговора из Министарства правде и других ресора".

Крајем септембра, украјински председник  Владимир Зеленски посетио је канадски парламент, у који је, између осталих, позван и 98-годишњи Хунка, који је представљен као "украјинско-канадски ветеран Другог светског рата, који се борио против Руса за независност Украјине". 

Публика га је дочекала овацијама. Скандал је избио када је постало јасно да се Хунка борио у саставу Галиције.

image