Русија

МУП Русије издао потерницу за Зеленским и Порошенком

МУП Русије није прецизирао на основу ког конкретног члана закона су расписане потернице
МУП Русије издао потерницу за Зеленским и ПорошенкомGetty © NurPhoto / Contributor

Министарство унутрашњих послова Русије објавило је потерницу за председником Украјине Владимиром Зеленским против којег је покренут и кривични поступак, јављају данас руски медији.

Тачан разлог због којег је објављена потерница није наведен, али пише да се Зеленски тражи због једног члана кривичног закона Русије.

У бази МУП-а се даље наводи да је Зеленски рођен 1978. године у Дњепропетровској области Украјине.

Ипак, још једна потерница је расписана данас и то за бившим председником Украјине Петром Порошенком. 

Јуче, руско Министарство унутрашњих послова ставило је на потерницу и бившег министра финансија Украјине Александра Шлапака и бившег шефа Националне банке Украјине Степана Кубива. Ни у овом случају није наведен тачан разлог због којег се ова лица траже, али се зна да их је у јануару 2024. Истражни комитет Русије оптужио да су финансирали операције у Донбасу.

Русија је 2. маја ове године на потерницу ставила и шефа Службе безбедности Украјине, посланика Врховне раде Валентина Наливајченка, али и секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александра Литвињенка. Од почетка овог месеца, потерница је расписана и за бившим украјинским министром правде Павелом Петренком.

Подсетимо, раније ове године издат је и налог за хапшење Алексеја Арестовича, бившег саветника Зеленског, који сад бежи не само од Русије, већ и од Украјине која је против њега покренула кривичне поступке. Москва оптужује Арестовича да је позивао на терористичке акције, али и да је ширио неистине о Оружаним снагама Русије.

Прошле године, издата је потерница и за командантом Војно-ваздушних снага Украјине Николајем Олешчуком и наредба за хапшење Кирила Буданова, начелника Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине (ГУР) и то због тероризма.

image