Свет

Пољска тражи да се украјински нациста Хунка процесуира

Тo је особа која је учествовала у убијању Пољака, не само војника, већ и цивила, казао је пољски амбасадор у Канади Витолд Џељски
Пољска тражи да се украјински нациста Хунка процесуира© TANJUG/Patrick Doyle/The Canadian Press via AP

Украјински нациста Јарослав Хунка, који се појавио у канадском парламенту, треба да буде предмет кривичног гоњења, изјавио је амбасадор Пољске у Канади Витолд Џељски.

Наиме, током посете украјинског председника Владимира Зеленског Канади, седници парламента у Отави присуствовао је и 98-годишњи Јарослав Хунка. Председник Доњег дома га је, уз аплаузе публике, представио као "борца за независност Украјине против Руса током Другог светског рата".

"To је особа која је учествовала у убијању Пољака, не само војника, већ и цивила. Такви људи не би требало да учествују у јавном животу и можда би требало да буду изведени пред лице правде", казао је Џељски у интервју за "ЦТВ", напоменувши да би Хунка требало да се суочи са кривичним гоњењем због деловања СС јединице којој је припадао.

Према његовим речима, страшно је и замислити да је украјински председник Владимир Зеленски био свестан коме је аплаудирао у канадском парламенту. 

"Ово је немогуће", нагласио је.

Како је Џељски додао, извињење канадских власти било је непотпуно, јер није помињало жртве нациста међу Пољацима.

Пољски амбасадор је раније изјавио да Пољска чека извињење Канаде која је у свом парламенту одала почаст украјинском националисти који је служио у СС дивизији, одговорној за смрт хиљаде Пољака.

Како је тада навео, Јарослав Хунка је бивши војник који је био члан злогласне СС 1. Галицијске дивизије, озлоглашене украјинске војне формације из Другог светског рата, која је одговорна за убиство хиљада Пољака и Јевреја.

Обративши се у парламенту у Отави, Зеленски је рекао да је Канада била на светлој страни историје за време претходних ратова, а потом захвалио Трудоу на несебичној подршци те земље украјинским напорима против Русије.

Није први пут да Зеленски показује отворену наклоност према нацизму, а званичном Кијеву је та идеологија веома блиска, што је испливало на површину након Мајдана 2014. у Кијеву.

image