Русија

Немачки енергетски гигант "Унипер" обуставио сарадњу са "Гаспром експортом"

Одлука је донета након што је 7. јуна арбитражни суд признао да "Унипер" има право да раскине уговор са руском државном компанијом
Немачки енергетски гигант "Унипер" обуставио сарадњу са "Гаспром експортом"Getty © picture alliance / Contributor

Немачка енергетска компанија "Унипер" саопштила је данас да је раскинула дугорочне уговоре са "Гаспром експортом" о испоруци гаса из Русије, преносе РИА Новости.

"'Унипер' је данас одлучио да раскине дугорочне уговоре о испоруци гаса из Русије и тиме је правно окончао дугорочне односе са руском државном компанијом 'Гаспром експорт'", наводи се у саопштењу.

Одлука је донета након што је 7. јуна арбитражни суд одлучио да "Унипер" има право да раскине уговор са руском компанијом.

"Гаспром експорт" је, иначе, обуставио испоруке гаса "Униперу" од средине 2022, а многе европске земље су, такође, исте године изгубиле – делимично или потпуно – гас од "Гаспрома".

На пролеће, смањена је или обустављена испорука гаса у Бугарску, Пољску, Финску, Холандију, Немачку и Данску, а као разлог су углавном навођени технички проблеми, али и непоштовање декрета председника Русије Владимира Путина о томе да Москва жели да јој се за гас плаћа у рубљама.

Од јесени 2022, услед саботаже, прекинуто је и снабдевање гасом преко главног гасовода - Северног тока.

Снабдевање је, такође, обустављено и преко белоруске руте, преко гасовода "Јамал-Европа", док је преко украјинске територије оно знатно смањено, подсећају РИА Новости.

image