Економија

Немачки енергетски гигант на коленима: "Унипер" пријавио 40 милијарди евра губитка

Од 24. фебруара, акције те компаније изгубиле су 93 одсто вредности, па је тако њихова тренутна тржишна вредност 1,14 милијарди евра, док је почетком године била 15,2 милијарде евра
Немачки енергетски гигант на коленима: "Унипер" пријавио 40 милијарди евра губиткаwww.globallookpress.com © © Piero Nigro / Alto Press

Највећи немачки увозник гаса, компанија "Унипер" пријавила је губитак од око 40 милијарди долара, међу највећима у корпоративној историји ове земље, пренео је Ројтерс.

Компанија која завршава процес национализације, корак који је предузет управо да би се спречио њен крах, нашла се у великим проблемима после увођења ЕУ санкција Русији које су подразумевале и престанак испоруке гаса.

Европске санкције на руске енергенте изазвале су општу енергетску кризу на Старом континенту, а "Унипер" је до сада највећа корпоративна жртва "кажњавања Русије".

Од почетка војне операције у Украјини 24. фебруара, акције гасног гиганта изгубиле су 93 одсто вредности, па је тако њихова тренутна тржишна вредност 1,14 милијарди евра, док је почетком године била 15,2 милијарде евра.

У "Униперу" су рекли да је у нето губитак урачунато десет милијарди евра остварених губитака које је компанија имала заменом руског гаса и куповином тог енергента на спот тржишту по много вишим ценама, чему треба додати још 31 милијарду евра будућих губитака у вези са тим проблемом.

Шеф за финансијске послове у компанији изјавила је да ће све то оставити огромне ожиљке на финансијским резултатима. Она је додала да се приводи крају државно преузимање компаније.

Против дојучерашњег главног добављача "Гаспрома", "Унипер" разматра да покрене поступак пред шведским арбитражним судом тражећи милијарде евра компензације.

Како кажу у "Униперу", раде и на новом гасном портфолију компаније, како би покушали да се до 2024. године изборе са губицима које су имали због гасне кризе. Планирају и повлачење са руског тржишта где поседују 83 одсто акција у компанији "Унипро", свом руском одељку за који кажу да већ имају заинтересоване купце.

"Унипер" је у договору са немачком владом, добио 18 милијарди евра кредита, од којих је 14 милијарди повучено до краја октобра.

image