Русија

Руски генерал открива: Како је могао да пропадне руски десант на "Слатину"

Поједини представници руског руководстава су се противили одлуци да руске снаге заузму аеродром "Слатина" код Приштине 1999. године и покушавали су да наговоре конвој да обустави акцију. Међутим, то се није десило, а тадашњи начелник Главне управе за међународну војну сарадњу објашњава како
Руски генерал открива: Како је могао да пропадне руски десант на "Слатину"Getty © Tim Ockenden - PA Images/PA Images

Операција пребацивања руских мировних снага на Косово и Метохију у јуну 1999. могла је да пропадне због става неких представника руског руководства, рекао је генерал-пуковник Леонид Ивашов, тадашњи начелник Главне управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Русије.

Почела је расправа у Москви, навео је Ивашов и додао да није било лако окренути колону – пут је узак и једносмеран, а свуда около су непријатељи.

Док је колона напредовала ка Приштини, из руског Генералштаба неколико пута је стизало наређење да се возила окрену и врате у БиХ. Заварзин, који је предводио колону руских трупа, то је одмах пријавио генералу Ивашову, у то време начелнику Управе за међународну војну сарадњу. Том приликом, Ивашов га је подсетио да је наређење за марш стигло од врховног главнокомандујућег, председника Русије и министра одбране и да нема повратка.

Те ситуације сетио се и генерал Ивашов и открио да је од министра одбране Игора Сергејева добио наређење да позове Виктора Заварзина, који је предводио колону руских трупа.

"Заварзину сам у телефонском позиву објаснио да каква год наређења буде добијао, задатак је поставио лично министар одбране по решењу врховног главнокомандујућег", навео је Ивашов и додао да је свима у Москви рекао да није успео да контактира Заварзина.

Међутим, начелник Генералштаба Анатолиј Квашњин контактирао је конвој преко командно-штабног канала и наредио му да се заустави. То се није десило. Затим је Ивашов у следећем разговору са Заварзином посаветовао генерала да искључи телефон и настави да извршава додељени задатак.

У ноћи између 11. и 12. јуна 1999. године, комбиновани батаљон руских падобранаца који је био у саставу међународног мировног контингента у Босни и Херцеговини, први је ушао на територију Српске аутономне покрајине Косово и Метохија и заузео стратешки важан објекат – аеродром "Слатина", неколико сати пре тенковских колона НАТО трупа.

image