Русија

Русија се спрема за састанак Г20: Стаћемо на пут политизацији економске сарадње

Руске дипломате ће, заједно са истомишљеницима, говорити о тешкој ситуацији у међународним односима, из које стално проистичу сукоби, нестабилност и трговински ратови, најавио је руски дипломата Марат Бердијев
Русија се спрема за састанак Г20: Стаћемо на пут политизацији економске сарадњеGetty © Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket

Русија ће стриктно да сузбије сваки покушај вештачке политизације економске сарадње Групе 20 на предстојећем састанку представника у Рио де Жанеиру који ће се одржати од 3. до 5. јула, поручио је амбасадор руског Министарства спољних послова за питања Г20 Марат Бердијев на Телеграму.

Састанком представника Г20 у Рио де Жанеиру ће започети практичан рад на изради нацрта завршног документа самита Г20, који ће ове године бити одржан у Рио де Жанеиру од 18. до 19. новембра.

"Кључне теме које су ове године одабрале наше бразилске колеге су борба против сиромаштва и глади, спровођење енергетских транзиција правично, без угрожавања економског напретка, реформа институција глобалног управљања. Русија у потпуности подржава ову агенду", написао је Бердијев.

Истовремено, према речима руског дипломате, на захтев западних чланица којима руководе САД и Англосаксонци, дипломате ће се дотаћи и геополитичких питања.

Русија ће, заједно са истомишљеницима, говорити о тешкој ситуацији у међународним односима, из које стално проистичу сукоби, нестабилност и трговински ратови, навео је Бердијев.

"Жестоко ћемо се супротставити свакој политизацији економске сарадње или покушајима Г7 да наметне своје лажне једностране процене догађаја у међународној арени", поручио је Бердијев.

image