Свет

Бразил жели да Путин дође на самит Г20

Влада Луле да Силве покушава да омогући долазак руског лидера
Бразил жели да Путин дође на самит Г20© Britta Pedersen/picture alliance via Getty Images

Бразилска влада ради на томе да омогући посету руског председника Владимира Путина самиту Г20 у Рио де Жанеиру ове јесени, упркос налогу за хапшење Међународног кривичног суда, објавио је лист "Фолха де С. Пауло".

"Влада бразилског председника Луиза Инасија Луле да Силве изнела је мишљење са правним аргументима у прилог посети руског председника Владимира Путина Бразилу, упркос чињеници да је за њим расписана међународна потерница. Документ је прошлог новембра достављен Комисији за међународна права УН", наводи медиј.

Ово тело, иначе, тренутно ради на развоју одредби о имунитету за шефове држава.

Такав статус осигурава да лидери земаља неће бити кривично гоњени током међународних посета.

Бразил наглашава да је имунитет за шефове држава неопходан "да би се промовисало мирно решавање међународних спорова и пријатељски односи између држава, укључујући учешће владиних званичника на међународним конференцијама и мисијама у страним земљама".

Лист је затражио коментар од бразилског министарства спољних послова, али су они одговорили да неће коментарисати ово питање, јер документ садржи иницијалне коментаре на тему о којој ће се тек детаљно расправљати у оквиру Комисије за међународно право.

image
VV inauguration
banner