Свет

Упркос налогу МКС, Лула позвао Путина на Г20 и БРИКС у Бразилу

Путин ове недеље борави у Саудијској Арабији и УАЕ, а догодине на самитима Г20 и БРИКС-а у Бразилу
Упркос налогу МКС, Лула позвао Путина на Г20 и БРИКС у Бразилу© Tanjug/Sebastian Christoph Gollnow/dpa via AP

Руски председник Владимир Путин отпутоваће ове недеље у радну посету Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима, а бразилски лидер га је позвао у Бразил, на самите Г20 и БРИКС-а - што је шокирало западне медије.

Наиме, Луиз Инасио Лула да Силва позвао је Путина на самит Г20 у Рио де Жанеиру у новембру 2024. и самит БРИКС-а који ће следеће године бити организован у Бразилу, упркос налогу за хапшење Међународног кривичног суда, преноси "Политико".

"Путин је позван да присуствује Г20 и самиту БРИКС-а у Бразилу", рекао је Лула новинарима у Берлину заједно са немачким канцеларом Олафом Шолцом. "Ово је судска одлука. Председник Републике не оцењује судске одлуке, он их извршава или не извршава. Дошао Путин или не, он ће бити позван", додао је.

"Ако се појави, зна шта ће се десити, шта може и не мора да се догоди. Он није део овог суда, није потписник овог суда, нису ни Сједињене Државе. Бразил јесте, тако да Бразил као потписник сноси одговорност", додао је Лула.

Међународни кривични суд у Хагу је раније ове године издао налог за хапшење Путина због наводних ратних злочина у Украјини. Саудијска Арабија и УАЕ такође нису потписнице Римског споразума којим је успостављена јурисдикција суда у Хагу.

image
VV inauguration
banner