Русија

Русија преузела власништво над фабриком чоколаде бившег украјинског председника

Погон у Русији је припадао компанији "Рошен" Петра Порошенка, која је годинама под истрагом због утаје пореза
Русија преузела власништво над фабриком чоколаде бившег украјинског председникаwww.globallookpress.com © Sergii Kharchenko

Држава преузима фабрику слаткиша бившег украјинског председника. Акције компаније "Рошен", која је раније била у власништву Петра Порошенка пренете су у власништво руске владе одлуком суда, објавиле су РИА Новости, позивајући се на Федералну службу извршитеља.

Окружни суд је у фебруару пресудио у корист национализације кондиторске компаније "Рошен", која се налази у Липецку, у западној Русији, а ова фирма је годинама под истрагом због утаје пореза.

Шеф службе извршитеља Дмитриј Аристов потврдио је за РИА последњу одлуку суда, рекавши да су акције Липечке фабрике кондиторских производа "Рошен" пренете на државу.

Октјабрски окружни суд у Липецку у фебруару је одобрио захтев заменика генералног тужиоца за заплену акција "Рошена" у корист руске државе. Према судским извршитељима, власници "Рошена" су финансирали Оружане снаге Украјине и подржавали антируску политику. Порошенку и његовом сину Алексеју такође је забрањено да обављају било какве пословне активности на руском тлу.

Корпорација "Рошен" је купила фабрику у Липецку 2001. године. Производња је обустављена 2014. због кривичног поступка када је њен локални директор оптужен за "заверу због коришћења жига и за незаконито извлачење средстава из компаније". Фабрика је касније наставила производњу да би у потпуности престала са радом 2017. године.

Порошенко је основао "Рошен групу" 1996. године, а касније се обавезао да ће продати свој конгломерат кондиторских производа ако победи на председничким изборима. Изабран је за председника Украјине у јуну 2014. године.

Порошенко се суочава са оптужбама за велеиздају у Украјини наводних тајних послова са угљем са представницима Доњецке и Луганске Народне Републике током времена док је био на власти.

Он је 2019. на изборима изгубио од Владимира Зеленског, који је водио кампању на обећању да ће склопити мир у Донбасу, само да би преокренуо курс и тражио подршку НАТО-а у сукобу Украјине са Русијом.

Порошенко је тренутно на челу Европске солидарности, мале опозиционе странке са 27 места од укушпно 450 у националном парламенту, Врховној ради.

image