Свет

Порошенко: Зеленски, почни од себе, а Залужног остави на миру

Бивши председник Украјине подржао је главнокомандујућег украјинске војске у актуелном сукобу који прети да доведе до озбиљних измена у државном врху
Порошенко: Зеленски, почни од себе, а Залужног остави на мируwww.globallookpress.com © Petro Poroshenko

Бивши председник Украјине Петро Порошенко, који је дошао на власт после Мајдана 2014, предложио је данас актуелном украјинском председнику Владимиру Зеленском да најављени "рестарт" власти започне сам од себе, а да главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног остави на миру. 

"Почните од себе, а Залужног оставите!", написао је он на Телеграму, и тако прокоментарисао једну од последњих изјава Зеленског за италијанске медије, којима је признао да јесте размишљао о смени главнокомандујућег. 

Уместо тога, Порошенко је предложио да би власт требало очистити од људи који су на власт дошли за време Виктора Јануковича, такође, бившег председника Украјине, који је незаконито збачен с власти 2014, за време државног преврата.

Тренутне власти у Кијеву ових дана покренуле су иначе проверу функционисања оружаних снага Украјине током последње две године, односно, од почетка СВО.

У исто време, како пишу украјински медији, смена Залужног требало је да се деси још 2. фебруара, али то ипак није учињено, будући да је служба добила информацију да би то изазвало велике нереде у Кијеву, али и у самој војсци. Одлука је привремено одложена.

image
VV inauguration
banner