Спорт

Французи срушили енглески сан - Кејн је трагичар, прваци света иду по трофеј

Три од четири четвртфиналне утакмице су одигране и све су донеле велику драму, а време је да ову фазу такмичења окончају један некадашњи и један актуелни светски шампион
Французи срушили енглески сан - Кејн је трагичар, прваци света иду по трофејGetty © Catherine Ivill / Staff

Имала је Енглеска игру, добру игру, успаваног ривала и два пенала приде. Имала је, али тек ће сазнати шта је пропустила - Француска је преживела и на крилима Оливијеа Жируа стигла у полуфинале Светског првенства.

Актуелни прваци света налазе се на два тријумфа да понове успех из Русије пре четири године, пошто су у четвртфиналу савладали Енглеску 2:1.

Право ниоткуда, противно току утакмице, Француска је повела у 17. минуту преко Орелијана Чуаменија, који је фантастичним ударцем са 26 метара успео да матира Џордана Пикфорда и практично "ни из чега" донесе свом тиму предност.

Као да је тај олако постигнути гол, без капи зноја, опустио Французе, пошто су прваци света у наредних 40-50 минута деловали успавано, тромо и без превелике жеље и емоције. Енглези су за то време покушавали и стварали шансе.

У 25. минуту су се жалили за недосуђен пенал над Харијем Кејном, али управо је капитен Енглеске у другом полувремену добио прилику да изведе два таква ударца. Први, у 54. минуту, лако је претворио у погодак и изједначење за нови импулс својој селекцији.

Али није вредело. Чак иако се и након тога чинило да Француска и даље није будна - поготово када је Џуд Белингем опасно запретио пројектилом са дистанце - "петлови" су попут правих светских шампиона пронашли пут до гола.

Оливије Жиру је четврти пут на турниру затресао мрежу, овог пута на центаршут врло утицајног Антоана Гризмана, побегавши за милисекунд Харију Метвајеру, таман толико да стигне до лопте и пошаље је иза Пикфордових леђа.

Да је Француска ове ноћи у Катару "нудила" Енглеској да се меч реши у продужецима, показао је Тео Ернандез несхватљивим потезом, када је одгурнуо Мејсона маунта само три минута након гола Жируа. После гледања ВАР снимка, било је јасно - то је још један пенал за Енглеску.

Само што овај пут Хари Кејн није успео да савлада свог саиграча из Тотенхема, голмана Љориса. Није Француз морао ништа посебно да уради, јер је најбољи стрелац Енглеске послао лопту високо преко гола, баш онако како је на Европском првенству 2004. урадио Дејвид Бекам, исто против Француске.

Смејао се томе Килијан Мбапе, који је био далеко од своје најбоље партије, али имаће нову прилику за искупљење. Јер Французи су ти који ће бити апсолутни фаворити у полуфиналу против Марока наредне среде.

Још само двокорак дели "петлове" од треће титуле првака света.

  • 10. дец 2022 • 22:01

    22:01

    Крај утакмице - Француска је у полуфиналу

    Француска је стигла до тријумфа 2:1. Нису били на свом највишем нивоу, али им ни то није било потребно да би елиминисали Енглеску. Хари Кејн је промашио пенал у 84. минуту и то се испоставило пресудним.

  • 21:50

    Још осам минута надокнаде

    Енглези морају да пожуре ако не желе да иду кући.

  • 21:43

    84' - Нема гола, Кејн је трагичар!

    Катастрофалан пенал Харија Кејна - високо преко гола, као некада давно Дејвид Бекам.

    Уго Љорис ништа није морао да ради, Француска има среће - остаје 2:1!

  • 21:41

    82' - Нови пенал за Енглеску

    Какав непотребан фаул Ернандеза над Мејсоном Маунтом. Судија је гледао ВАР снимак и показао на "белу тачку".

  • 21:37

    78' - Гоооооол, Француска води 2:1

    Оливије Жиру, какав гол најбољег стрелца у историји Француске. Центрирао је Гризман, а Жиру на првој стативи испред Мегвајера успева да стигне до лопте.

  • 21:32

    72' - Још једна шанса за Енглеску!

    Овог пута је Сака био у прилици. Шо је прошао по левом боку великом брзином, центрирао по земљи кроз шеснаестерац Француске, а тамо Букајо Сака натрчава на седам-осам метара, али под притиском шутира поред гола.

  • 21:29

    70' - Умало преокрет Енглеске

    Каква прилика из прекида. Џордан Хендерсон је центрирао из слободног ударца, Хари Мегвајер је тамо сам између Чуаменија и Кундеа, шутирао је јако добро, али лопта је окрзнула спољни део стативе гола Љориса.

    Французи имају доста среће...

  • 21:13

    54' - Гооооол, Енглеска стиже до 1:1

    Хари Кејн је стрелац - лако је матирао свог саиграча из Тотенхема, Љориса.

    Енглеска заслужено стиже до изједначења, били су очигледно бољи тим од оног примљеног гола.

  • 21:11

    52' - Пенал за Енглеску!

    Букајо Сака је оборен у шеснаестерцу - нема дилеме, то је био фаул Чуаменија!

  • 21:07

    47' - Страшан покушај Белингема

    Фантастичан шут Џуда Белингема на почетку другог полувремена. "Ухватио" је полу-волеј овај сјајни млади везиста, али Уго Љорис успева да подметне руку и направи једну од најбољих одбрана турнира.

    Енглези су добро отворили друго полувреме.

image