Спорт

Федерер играо до 41. године па "променио плочу": Тенис никад нисам схватао озбиљно

Професионално се бавио тенисом скоро 25 година, борио се да постави рекорде који ће тешко бити срушени, али по завршетку каријере, Роџер Федерер ипак тврди нешто другачије
Федерер играо до 41. године па "променио плочу": Тенис никад нисам схватао озбиљноGetty © Clive Brunskill / Staff

У свету тениса, 2022. година остаће запамћена и по опроштају Роџера Федерера. Легендарни Швајцарац је играо тенис све до 41. године, освојио је 20 гренд слемова и поставио силне рекорде.

У међувремену, оне највеће су му преотели Новак Ђоковић и Рафаел Надал, а када је схватио да га тело издаје и да више не може да се надмеће, одлучио је да се повуче. Ипак, сада Федерер тврди да је вероватно у каријери и могао више - само да је хтео.

То је порука коју је Швајцарац имао гостујући у емисији "Дејли шоу". Поручио је да се "исцедио као лимун до последње капи".

"Било је и лепих вечера, пријатеља и срећан сам што нисам тенис схватао тако озбиљно и тако професионално. И даље је за мене имао тај аматерски обрт, бар делом. Мало сам забринут за сваки спорт који се потпуно окреће у професионалном смеру, надам се да неће изгубити забаву која је важна", рекао је Федерер и додао да се добро "забавио на АТП туру".

Како је рекао, боравак на Туру за њега није представљао само тенис, него је била и прилика за дружење.

"Спорт је више од аналитике игре, спортске науке која такође озбиљно напредује. То је ок, важно је и то, али кад видите неког да ради нешто да му иде добро, пробајте тако. Други могу да покажу како се неке ствари раде. Ми живимо у статистичком свету, волимо то, волимо да рушимо рекорде, ко је највећи и све те ствари. Али онда одете на терен, освојите гренд слем и постанете први и неко вас пита када ћете узети следећи и колико ћете остати на првом месту. Уместо да једноставно уживате у томе. То је мало проблем, бар по мом мишљењу", рекао је Роџер Федерер.

image
VV inauguration
banner