Спорт

"Да је Ђоковић играо све турнире, остао би први на свету"

Николај Давиденко је понудио неке занимљиве погледе на актуелну ситуацију у светском тенису
"Да је Ђоковић играо све турнире, остао би први на свету"Getty © Daniel Pockett / Stringer

Некада трећи тенисер света Николај Давиденко дао је интервју у којем је детаљно говорио о Новаку Ђоковићу и Рафаелу Надалу.

Он је истакао да ће Србин и Шпанац и убудуће водити занимљиве битке у свету тениса, али је истакао и да њихово време полако пролази.

Рус је током интервјуа за "Шампионат" причао о бројним актуелним темама, а искористио је и прилику да критикује млађе играче. Наравно, добар део разговора био је намењен и Ђоковићевом и Надаловом настављању похода на трофеје.

"Шта још мотивише Надала и Ђоковића? Рафа стварно жели да успе. Желети и чинити су две различите ствари. Колико још може, друга је ствар. Оба желе да покажу да још нису завршили посао. Али кад изађу, нису више сигурни да ли ће добити тај меч. Чекају моменат, то се зове 'покушавати'. Кажу, 'покушавамо да победимо', али то је недовољно прецизно. Јер увек може да искочи нека повреда. Када је Надал био здрав, ишао је као тенк, све је побеђивао. Како је било у финалу Аустралијан опена? Надаље, само ће пити још више пилула", каже Давиденко, који је хвалећи Ђоковића, критиковао младе звезде у успону.

"Да кренем од Ђоковића, кога није било у Аустралији и на Ју-Ес Опену. Дошао је на Вимблдон и освојио га, без добијених поена. Не знам шта бих рекао за то. Можда да је све играо, и даље би био први на светској листи", додао је Рус. Потом се осврнуо и на Надала.

"И он ме је изненадио. Када дође Ролан Гарос, испостави се да је он у форми. И питам се, да ли су млади играчи тако слаби? И када сам ја играо са њим, све је освајао. Имате сада младе, физички јаке момке, удараче, и опет их побеђује. Чини се да је тенис његове генерације и даље бољи од тренутног. Алкарас је освојио слем и повредио се. Повредити се у тим младим годинама? Са 20 морате да се дижете, не да се повређујете. Освојио је Њујорк и повукао се. Федерер никада није имао нешто слично, да је освојио Ју-Ес Опен а да га није било на Завршном мастерсу. Сви најјачи играју тај турнир, спремни су да играју до краја сезоне. А он је одустао, што је смешно. И није био уморан. Физички је изузетно јак, брз је, млад. Кретање није проблем. Ипак, повреде су непредвидиве, могу да га зауставе, успоре га. Ипак, изненађен сам да се већ тако млад повлачи са турнира. То не раде први тенисери света", критикује Давиденко.

Рус је са њима поредио и Роџера Федерера, који је протеклог септембра решио да каже збогом тенису.

"Федерер је раније све демолирао, а онда је почео да често губи. Престао је да стиже до финала. Пре две године је почео да губи неке мечеве што је раније било незамисливо. То је значило да је његово време прошло, јер себи тако нешто раније није дозвољавао. Надал такође себи није дозвољавао да губи у првим колима, а сада?"

Давиденко је на крају имао и забринуте речи о Ђоковићу, упркос томе што је на феноменалан начин окончао сезону, освајањем Завршног мастерса у Торину.

"Ђоковић је јединствен у том погледу. Пре тога, он је или држао суперформу или је падао. У финалу Завршног мастерса 2018. изгубио је од Зверева. Био сам тамо, гледао меч. Нисам видео Новака у мечу, као да није био присутан. Сећам се и како је играо против Хачанова у Берсију, није био присутан. Исто и у финалу Ју-Ес Опена са Медведевом. Повремено је губио. Било је таквих мечева, са Федерером, тешко их је заборавити. Онда када је једноставно пао и ништа није могао да погоди. Када Федерер игра финала у пет сетова, одлучује једна лопта. Роџер ништа није давао за бадава. Губио је, али тај одлучујући поен бивао је психолошки. И онда видите Новака, није губио поене, већ мечеве. То је било изненађујуће", закључио јеНиколај Давиденко.

image