Спорт

Пешић: АБА превазиђена, идеално време да формирамо нашу професионалну лигу

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић рекао је да је идеално време да Србија формира своју професионалну кошаркашку лигу
Пешић: АБА превазиђена, идеално време да формирамо нашу професионалну лигуGetty © Alexander Hassenstein / Staff

Пешић је на Универзитету у Нишу одржао предавање поводом прославе 100 година играња кошарке у Србији.

"Звезда и Партизан немају интерес да играју АБА лигу, односно имају јер је то једини проход да се игра у Евролиги. То ми подржавамо, али пошто се на нивоу Европе дешавају промене, ми за то морамо да се припремимо. Ово је идеално време да у тој транзицији, ми формирамо нашу професионалну лигу и да оног тренутка, када се једног дана Евролига проширити, можда ће бити две конференције, морамо да се припремимо за нашу лигу. Kада се то деси, да имамо Звезду и Партизан, Мегу, ФМП-а, Студент из Ниша, Војводина, да играју ту лигу и да се из те лиге игра у Европи. Данас ниједан клуб у Србији, не рачунајући Звезду и Партизан, не игра са другим клубом из друге државе. Желимо да се такмичимо са Шпанцима, Турцима, Немцима", истакао је Пешић. 

Додао је да кошаркашка струка у Србији мора да постави нове колосеке у организацији спорта.

"Организација мора да буде много боља, да проналазимо нове путеве, да се поставимо на колосек у смислу организације. Није ово никаква критика, него једноставно времена доносе нове изазове, пуно пута сам говорио о томе. Kошаркашки терен или кошарка, она стоји на четири стуба, четири ноге – то је селекција, други стуб је методика, трећа је систем такмичења, а четврта правила игре. Размрдали се једна или падне ли једна нога, терен не постоји. Тешко га је вратити", закључио је Пешић.

image