Спорт

Руско царство у крви Роминог "капитана" - необичан пут од Петра Великог до фудбалске легенде

Некадашњи капитен Роме Данијеле де Роси, човек који је са репрезентацијом Италије био првак света, вуче порекло из чувене породице која је оставила трага и у царској Русији
Руско царство у крви Роминог "капитана" - необичан пут од Петра Великог до фудбалске легендеGetty © Paolo Bruno / Stringer

Фудбалска репрезентација Русије током своје историје имала је шесторицу играча који су је представљали након натурализације. Међу њима су Бразилци Гиљерме и Фернандез, као и Немац Нојштатер.

Ипак, међу онима који су имали руских корена, а да никада нису понели дрес те националне селекције је и једно неочекивано име. Данијеле де Роси је као репрезентативац Италије постао првак света, а мало је оних који знају на какав начин је повезан са Русијом и њеном богатом историјом.

Де Роси, који је недавно започео тренерску каријеру, био је отпуштен из италијанског друголигаша СПАЛ-а. Он је тамо радио од средине октобра, али никако није успевао да их помери са дна Серије Б.

Сада ће бивши везиста имати довољно времена да тражи нови посао. Он би чак слободно време могао да потроши и на проучавање свог породичног родослова, пошто је су руске "РИА Новости" откриле изненађујуће податке о пореклу Данијелеа де Росија.

Када је на интернету објављено породично стабло италијанског фудбалера, постало је јасно да је Данијеле потомак миланске племићке породице Де Роси. Та породица била је блиско повезана са некадашњим Руским царством.

Преци Данијелеа де Росија дошли су у Русију за време Петра Великог, тадашњег руског цара пуног имена Петар Први Алексејевич Романов. Цар је тада доводио стране занатлије, а један од њих био је архитекта миланске племићке породице Де Роси. Учио је локалне архитекте и пројектовао катедралу.

Италијану се толико допало ново окружење да је прихватио руско држављанство и постао Иванов Јаковлевич де Роси. Оставио је запажен траг у историји Санкт Петербурга, учествујући у пројектовању цркава Фјодора Јарославича и Успења Пресвете Богородице.

Али није он био једини предак фудбалера који је оставио културни траг у историји Русије. Петар Осипович де Роси је био дворски сликар Петра великог. Многе његове слике су преживеле до данас, а најпознатији је портрет грофа Орлова, који је на аукцији 2004. године био продат за 80.000 долара.

Међу Данијелеовим прецима је било и оних који су се борили на страни Русије. Игњатије Петровић де Роси је изградио лепу војну каријеру, прославивши се 1812. године. Учествовао је у Бородинској бици и одбрани Орла, доспевши до чина генерал-мајора. У једној од битака, Игњатије Петрович је био озбиљно рањен, али је упркос томе одлучио да не напусти фронт и остане у служби.

Као резултат тога, дочекао је крај рата у Паризу, али је неколико месеци касније ипак преминуо од последица рањавања. Да све буде интересантније, и сам Данијеле де Роси је једном приликом био близу доласка у Русију, и то баш Санкт Петербург.

Када је легендарни фудбалер Роме решио да напусти "вучицу" 2019. године, италијанска штампа писала је о великом интересовању Зенита. Тамо га је звао и некадашњи саиграч из репрезентације, Клаудио Маркизио, саветовавши га да се пресели у Санкт Петербург.

Ипак, Де Роси се одлучио за Боку Јуниорс. Тамо је одиграо тек седам мечева, пре него што је и коначно завршио каријеру. Ко зна, можда Данијелеа пут у Русију наведе у његовој тренерској каријери...

image
VV inauguration
banner