Спорт

МОК позива Британију да поштује аутономију спорта у односу на пријем Русије

Међународни олимпијски комитет (МОК) је позвао власти Велике Британије да поштују аутономију спорта по питању пријема Русије
МОК позива Британију да поштује аутономију спорта у односу на пријем РусијеGetty © Julian Finney

Међународни олимпијски комитет (МОК) изразио је наду да ће влада Велике Британије поштовати аутономију спорта.

Раније је лист Гардијан објавио да је министарка културе, медија и спорта Велике Британије Луси Фрејзер затражила од највећих спонзора Олимпијских игара да изврше притисак на МОК због учешћа руских и белоруских спортиста на Играма у Паризу 2024. године.

"МОК је примио на знање ово писмо. Није на владама да одлучују који спортисти могу да се такмиче на међународном нивоу. Ово би био крај светског спорта каквог га познајемо данас. Веома се надамо да ће британска влада поштовати аутономију спорта, што је потенцирало у многим одлукама, изјавама и резолуцијама Уједињених нација, најскорије резолуцијом под називом „Спорт као покретач одрживог развоја“, која је консензусом усвојена на 77. заседању Генералне скупштине УН 1. децембра. , 2022. и подржава „независност и аутономију спорта, као и мисију МОК-а да води олимпијски покрет“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту организације.

МОК је подсетио на финале тениског турнира у америчком Остину, у којем је Украјинка Марта Костјук играла против Рускиње Варваре Грачеве.

"У том контексту са великим интересовањем пратимо разговоре о учешћу на Вимблдону играча са руским или белоруским пасошем. У складу са начином организовања спорта широм света, а у складу са Олимпијском повељом, спортске организације треба да имају искључиву одговорност да одлучују о томе који спортисти могу да се такмиче на међународним такмичењима искључиво на основу својих спортских заслуга. Сходно томе, олимпијски спонзори нису укључени у овај процес доношења одлука", наводи се у саопштењу.

МОК је додао да су у току консултације о могућем пријему руских и белоруских спортиста на међународна такмичења, али учешће спортиста ове две земље није део дискусија.

image