Спорт

Легендарни Канчелскис: Британци су русофобни, питали су ме да ли по Москви шетају медведи

Легендарни фудбалер репрезентације СССР-а , Русије Манчестер јунајтеда Андреј Канчелскис, у разговору за РИА Новости открио је да се његова породица и он стално сусрећу са русофобијом
Легендарни Канчелскис: Британци су русофобни, питали су ме да ли по Москви шетају медведиGetty © Michael Cooper / Staff

Канчелскис је рођен у Украјини, одакле му је мајка, док је отац Литванац, али је после распада СССР-а решио да наступа за репрезентацију Русије и у тој земљи настави живот.

Како су му син Андреј и ћерка Ева рођени у Великој Британији, где је 90-тих година наступао, одлучили су да ту наставе живот, али свакодневно се сусрећу са бројним непријатностима због русофобије.

"Сви су се окренули против Руса. Мој син Андреј је конкурисао у једној компанији тражећи посао. Тамо му је речено да је његов тата играо за репрезентацију Русије, тако да нема шансе", рекао је Канчелскис, па потом објаснио колико му је тешко да се уопште виђа са децом због проблема са визом.

"Сина сам недавно видео у Дубаију. Не знам када ћу у Енглеску, мада ме зову из Манчестер јунајтеда и Евертона. Био сам тамо пре короне. Једном на сваких шест месеци. Али, сада је тешко отићи".

Антируска пропаганда

Некадашњи крилни фудбалер открио је да се чуди општем незнању које влада међу Британцима.

"У мом пасошу пише да сам рођен у Украјини, а презиме ми је литванско јер ми је отац пореклом одатле. Они то не схватају, не знају ни географију...осим Енглеске не знају ништа. Понекад их погледаш и помислиш - како је могуће да су толико глупи? У тој земљи влада лош однос према свему што има везе са Русијом".

Пропаганда се некада водила против СССР-а, а сада је настављена и против Русије. Канчелскиса су током његовог ангажмана у Манчестер Јунајтеду људи у Енглеској знали да питају да ли је истина да се по Москви шетају медведи.

"Ја кажем, јесте, истина. Шта друго да им кажем. Људи мисле да овде има медведа, вукова и шакала. Пропаганда је пропаганда", закључио је Kанчелскис.

image
VV inauguration
banner