Спорт

УФЦ спектакл у Мајамију – Адесања се страшним нокаутом вратио на врх!

Новозеланђанин је после три узастопна пораза савладао великог ривала и постао светски шампион у средњој категорији (до 84 килограма) – и то на какав начин
УФЦ спектакл у Мајамију – Адесања се страшним нокаутом вратио на врх!Getty © Carmen Mandato

Израел Адесања вратио је у своје власништво шампионски појас на сјајној представи УФЦ 287 одржаној у Мајамију, у којој је нокаутом савладао Алекса Переиру.

Један од најбољих бораца у историји организације је нокаутирао переиру у другој рунди и прекинуо низ пораза од највећег ривала.

У пуној "Мајами-Дејд арени", у којој је, између осталих славних личности, присутан био и некадашњи председник Америке Доналд Трамп, 33-годишњак рођен у Лагосу у Нигерији, приредио је прави спектакл.

У другој рунди Бразилац је сатерао Адесању до ограде, кренуо у напад коленом, али је онда севнула контра десним крошеом. Ту је Адесања уздрмао противника, још једним крошеом га бацио на земљу, а након још једног ударца у партеру судија Ден Мираглиота је морао да прекине меч.

Била је то 24. победа у каријери славног борца, 16. нокаутом, уз само два забележена пораза.

Такође, остварио је и велики реванш момку из Сао Паула, који га је прошле године у "Медисон Сквер Гардену" скинуо са трона. Велико ривалство Адесање и Переире сеже још из другог спорта – обојица су били елитни кик-боксери промоције "Глори".

Успео је Адесања из четвртог покушаја да савлада Переиру, будући да је пре споменутог дуела у Њујорку, два пута изгубио у кик-боксерском рингу.

Због тога је знао како да прослави тријумф – извео је неколико кореографија, од којих је она најупечатљивија била непосредно по нокауту – када је гестикулирао да је Бразилца "убио" луком и стрелом.

"Желео бих да сви на свету знају колику радост ја тренутно осећам, али и да знају да је до те радости немогуће доћи уколико не радите напорно", почео је Адесања обраћање у октагону.

"Захваљујем се Переири и поштујем га, иако га не волим. Да ме он није победио, ја не бих радио овако и постао још бољи борац. Критиковали су ме, газили су ме док сам био доле, заборавили су за шта сам способан, али сада сам свима поручио да нису били у праву."

Переири је неко време било потребно да поврати свест, али је на проглашењу победника стајао док је судија подизао руку Новозеланђанину. Овај пораз је други у његовој краткој ММА каријери, у којој има и 7 победа (6 КО). Осим тога, "Поатан" (у преводу "камена шака") може да се похвали да је један од најуспешнијих кик-боксера 21. века.

Иако је владала велика нетрпељивост између њих двојице, условљена огромним ривалством, после меча су се састали у ходнику и спортски се поздравили. Адесања је поручио ривалу да ће заувек остати велики шампион, али са њиховим окршајима вероватно није крај јер ће Переира готово сигурно имати шансу да комплетира "трилогију".

У сунасловној борби имали смо прилику да видимо како је окончана једна велика ММА каријера.
Бразилац Гилберт Бурнс је једногласном судијском одликом после три рунде зауставио Хорхеа Масвидала у мечу велтер категорије (до 77 кг).

После овог пораза, четвртог заредом, Масвидал је званично потврдио да се повлачи из ММА.

У свом Мајамју, овај Американац кубанског порекла је доживео 17. пораз у богатој каријери, током које је имао и 35 победа (16 нокаута, два сабмишна) и два неуспела покушаја да се домогне УФЦ титуле.

Масвидал је са борилачком каријером почео на улицама Флориде, а у међувремену је услед атрактивног стила борбе и занимљивог медијског наступа стекао велики број навијача.

Са друге стране, победник "Дурињо" Бурнс је дошао до друге победе заредом и исказао намеру да се у следећем дуелу бори за титулу првака, коју тренутно држи Лион Едвардс. Бразилац у каријери има скор од 22 победе (шест нокаута, девет сабмишна) и пет пораза.

image