Спорт

Халепова суспендована због допинга на Ју-Ес опену

Румунска тенисерка Симона Халеп суспендована је јер јој је допинг налаз са овогодишњег Ју-Ес опена био позитиван, саопштила је Међународна агенција за интегритет тениса.
Халепова суспендована због допинга на Ју-Ес опенуAP © Kirsty Wigglesworth

Како је саопштила поменута агенција, Халепова је доставила узорак који је подељен на А и Б узорке, и у првом је пронађен лек роксадустат који је забрањен од стране Светске антидопинг агенције (ВАДА).

Ради се о леку против анемије, који повећава ендогену производњу еритропоетина и стимулише производњу хемоглобина и црвених крвних зрнаца.

Симона Халеп тренутно је девета тенисерка света, а највећи успех у каријери остварила је када је постала светски број један 9. октобра 2017. године.

У каријери је освојила 24 трофеја у синглу, укључујући и титуле на Ролан Гаросу (2018.) и Вимблдону (2019).

Румунка је у каријери од турнирских награда зарадила преко 40 милиона долара и по том параметру је трећа тенисерка свих времена.

Тенисерка се брзо огласила на друштвеним мрежама:

„Данас почиње меч мог живота: борба за истину. Обавештена сам да сам позитивна на супстанцу која се зове Роксадустат у врло ниским количинама, што је највећи шок у мом животу. Током читаве моје каријере, идеја о варању ми никад није падала на памет, то је потпуно супротно вредностима којима сам учена. Суочена са непоштеном ситуацијом, осећам се збуњено и издано.“

Румунска тенисерка додаје да ће истина изаћи на видело.

„Борићу се до краја како би доказала да никад нисам свесно узимала забрањене супстанце и верујем да ће, пре или касније, истина изаћи на видело. Не ради се о титулама или новцу. Ради се о части и љубави према тенису коју сам развила у последњих 25 година, написала је у саопштењу. 

image