Спорт

Костарика – сада је четвртфинале пуста жеља

Острвска земља је умела да представља камен спотицања великанима на Мундијалу, али ће на предстојећем у Катару имати изузетно тежак задатак.
Костарика – сада је четвртфинале пуста жељаGettyimages.ru © +Michael Steele

Костарика је земља која сада већ дуг низ година бележи континуитет у резултатима и сада ће трећи пут заредом наступати на Светском првенству.

Ма у ком саставу наступали, фудбалери ове земље чувају "култ" репрезентације и играчи су увек спремни да дају све од себе како би били тврд орах на који ће неко сломити зубе.

Са клупе ће их предводити селектор Луис Фернандо Суарез, који има великог искуства у вођењу латино земаља, јер је претходно био селектор Колумбије, Еквадора, Перуа, Хондураса и Мексика.

Ипак, у Катару га очекује врашки тежак задатак, пошто се у групи Е састаје са Шпанијом, Немачком и Јапаном.

Историја

Костарика је у својој фудбалској историји уписала за сада пет наступа на Светским првенствима.

Први пут их је Мундијал упознао 1990. године, када су дошли до осмине финала. Уследиле су две елиминације у групним фазама, било је то 2002. и 2006. године.

Највећи успех, Костарика је остварила 2014. године, на шампионату у Бразилу.

Вођени великом подршком са трибина, успели су да буду први у групи испред селекција какве су Италија, Енглеска и Уругвај.

У осмини финала су савладали Грчку након пенала, да би их у четвртфиналу Холандија зауставила тек након бољег извођења једанаестераца.

Четири године касније, у Русији, нису успели да понове такав успех, али далеко од тога да су се обрукали.

Након уводног пораза од Србије, несрећно су изгубили од Бразила са 2:0, примивши голове у 91. и 97. минуту, да би у последњем колу, успели да ремизирају са Швајцарском 2:2.

Пут до Катара

Костарика је карту за Катар обезбедила тек након плеј-оф фазе квалификација.

Иако су одиграли добру трећу рунду квалификација КОНКАКАФ-а, са 25 бодова заузели су четврто место (испред њих су били САД, Мексико и Канада).

Канада и Мексико су имали три бода више од Костарике, док су САД имале бољу гол разлику.

У плеј-офу квалификација за Светско првенство, састали су се са селекцијом Новог Зеланда, коју су успели да победе са 1:0, раним голом Кемпбела у трећем минуту сусрета.

Највеће звезде

Костарика је одувек имала занимљив тим, у којем је било светски познатих и признатих играча, а тако ће бити и овога пута.

Већина репрезентативаца игра им у америчкој МЛС лиги, док неколицина играча игра и у квалитетним европским клубовима.

Голман Кејлор Навас ће покушати и у Катару да одбранама буде лидер и спасилац ове екипе. Није најбоља ствар када вам је голман најбољи играч, али је Навас заиста један од потцењенијих чувара мреже на свету.

Поред њега, издвајају се Џоел Кемпбел, легендарни Брајан Руиз и млади Џевисон Бенете.

Кемпбел је члан мексичког Леона, а током каријере играо је за Арсенал, Бетис, Виљареал, Олимпијакос, Спортинг...

Сјајна лева нога га још увек служи и очекује се да буде ударно оружје ове селекције у нападу.

Брајан Руиз је неко ко је у самом заласку каријере, али се Костариканци надају да он има још шта да пружи у Катару. Са својих 37 година, доприноси искуством, ако не на терену, онда у свлачионици или на клупи, што може доста значити млађим играчима.

Један такав је Џевисон Бенете, 18-годишњи фудбалер који наступа за Сандерленд и који представља праву напаст са позиције левог крила.

image