Спорт

Швајцарска – велики дужник и судбински ривал "орлова"

Судбинска повезаност Србије и Швајцарске на светским првенствима огледа се не само у одређеном броју тамошњих репрезентативаца чији су корени на овим просторима или су чак и рођени на територији наше земље, већ и у чињеници да "орлови" други пут узастопно водити битку са Швајцарцима за пласман у нокаут фазу
Швајцарска – велики дужник и судбински ривал "орлова"Getty © Catherine Ivill

Не постоји навијач Србије који се не сећа 22. јуна 2018. и дуела у Калињинграду који је припао "црвеном крсту" након бурног преокрета.

Швајцарска је захваљујући Џердану Шаћирију и Граниту Џаки, играчима који и те како имају везе са неколико уводних редака овог текста, победила 2:1 и омогућила себи да групу заврши испред Србије, а иза Бразила.

Судија Феликс Брих им је умногоме помогао јер није досудио очигледан једанаестерац над Александром Митровићем у другом полувремену, при резултату 1:1.

Осим по кардиналној грешци немачког арбитра, дуел ће остати упамћен и по потезу Шаћирија и Џаке који су победоносни погодак прославили гестикулацијом двоглавог орла.

Не мери се, наравно, Швајцарска као фудбалска селекција само у односу са Србијом, већ и по томе шта представља на европској мапи.

У питању је једна мултинационална група људи, али компактна и пре свега фанатична целина на зеленом правоугаонику.

Сада их предводи Мурат Јакин, човек који добро зна какав је осећај бити део земље из које нису твоји родитељи.

Историја

Те 2018. године, Швајцарци су сакупили пет бодова у групи, али су заустављени већ на следећем кораку. Нису се осетили толико царски у Санкт Петербургу, где је Шведска извојевала минимални тријумф (1:0) поготком Емила Форсберга.

У Катару ће 12. пут учествовати на Мундијалима, али никако не успевају да понове успехе из средине прошлог века.

Најбољи пласман им је четврфинале 1934, 1938. и 1954. године.

Да њихов фудбалски квалитет константно расте потврђује и пласман међу осам најбољих на претходном Европском првенству, али и фантастични наступи у Лиги нација.

Швајцарска је редован члан елитног такмичења у Лиги нација и треба издвојити везане тријумфе над Португалијом, Шпанијом и Чешком у последњих неколико месеци.

Пут до Катара

Швајцарци у 21. веку нису учествовали само на првом СП у Јапану и Јужној Кореји, након чега креће њихова серија која и даље траје.

Јакин је на клупи наследио Владимира Петковића и донео потребну свежину, па је селекција завршила европске квалификације као прва у групи Ц, испред Италије.

Црвено-бели су из осам утакмица сакупили 18 бодова, два више од актуелног европског шампиона који је завршио као другопласирани, а на крају и остао без Мундијала.

Забележили су Муратови момци пет победа и три ремија, а два од та три дошла су управо против "азура".

Чак 15 датих и само два примљена гола, као и тријумфи над Северном Ирском, Бугарском и Литванијом, били су довољни да се овери виза за Катар.

Највеће звезде

Ако за једну репрезентацију можемо да кажемо да нема апсолутно ниједну велику звезду, већ да своју снагу извлачи из тима, онда је то сигурно Швајцарска.

Годинама су се под Алпима трудили да им језгро екипе буде више играча, делом и јер нису имали тако класног појединца, а делом и јер је то увек бољи рецепт за долазак до резултата.

И даље је Шаћири најзвучније име, иако већ неко време не игра на елитном нивоу.

Гранит Џака је стуб Арсенала (најбољи играч "тобџија" ове сезоне), али и Швајцарске, капитен и неко ко својом енергијом носи читав састав.

Брил Емболо је "ударна игла" у шпицу напада, а помажу му Харис Сеферовић и Ђибрил Соу.

Поред њих ту су још Јан Зомер, Фабијан Шер, Мануел Аканђи, Ремо Фројлер, Денис Закарија...

image