Спорт

Краљ је мртав, живео краљ – Реал је опет шампион Европе!

Поготком Серхија Љуља на три секунде до краја финала Фајнал-фора кошаркаши Реал Мадрида поново су покорили Европу
Краљ је мртав, живео краљ – Реал је опет шампион Европе!© Real Madrid Basket

"Краљевски клуб" је од отписаног дошао до трона и победом над Олимпијакосом у финалу освојио 11. титулу у Евролиги.

Реал је у последњој утакмици у сезони савладао црвено-беле резултатом 79:78, а херој је био Серхио Љуљ.

Ветеран у редовима "лос бланкоса" није имао добро вече, али се појавио када је то било најпотребније. Погодак високим луком једини му је у финалној утакмици, а не треба заборавити ни његов допринос у четвртфиналној серији против Партизана.

Љуљ је у финишу друге утакмице са црно-белима снажним фаулом покренуо хаос који је пробудио његове саиграче и преокренуо сезону.

На крају, Реал је вратио титулу у своје витрине и са 11 пехара повећао сопствени рекорд.

У "Жалгирио арени" је виђено фантастично прво полувреме, које је са две тројке отворио Ајзеа Кенан.

Олимпијакос је много боље започео финале, делом и због тога што је имао огромну подршку са трибина. Чинило се као да црвено-бели играју на домаћем терену у Пиреју, пошто је 8.000 њихових навијача купило карте за најважнију утакмицу у сезони.

Средином прве деонице Кенану се придружио Саша Везенков – МВП најјачег европског такмичења почео је да погађа и предност Олимпијакоса је расла.

Имали су изабраници Јоргоса Барцокаса +12 средином првог дела игре (24:12), али је Реал ухватио прикључак у финишу уводне четвртине.

Еди Таварес је успоставио стандардну доминацију у рекету, а човек који је повукао Мадриђане био је Марио Хезоња.

Хрват је брзо дошао до двоцифреног броја поена, а када су му се саиграчи придружили, искористили су "моментум" да преокрену у другој деоници.

Могао је и "краљевски клуб" да се одлепи при резултату 40:45, Олимпијакос је то спречио и на паузу су две екипе отишле у потпуном егалу (45:45).

У наставку је поново Оли био тај који је диктирао, али када год је требало да се одлепи, понестајало је опција у нападу. Чинило се да би Везенков могао да преломи сусрет, посебно након тројке са скоро 10 метара почетком одлучујуће четвртине.

Међутим, то се није десило због одређених глупости које су црвено-бели правили у завршници, посебно у режији оних најискуснијих какав је Костас Слукас.

Грчки клуб је у последњи минут ушао са четири поена предности, шест је имао на три минута до краја, али ни то није било довољно. 

Прво је Родригез тројком вратио наду, уследио је промашај Фала, а онда и завршница Љуља на већ описан начин.

Завршио је најбољи бугарски кошаркаш свих времена овај меч са 29 поена (9/13 из игре) и 9 скокова, уз 4 асистенције. Пратио га је расположени Ајзеа Кенан са 21 поеном.

Њих двојицу пратио је Шакил Мекисик са 14 поена, а утисак је да на свом нивоу није био Костас Слукас, човек који је на три секунде до краја могао Олимпијакосу да донесе титулу.

Промашио је са полудистанце из релативно тешке позиције, а дуел је завршио са шест поена (2/7 из игре).

Код Реала је најефикаснији био Серхио Родригез са 15 поена (6/11 из игре), а 13 поена и 10 скокова имао је Валтер Таварес.

Марио Хезоња је био одличан у првом полувремену, а меч је окончао са 12 поена (4/11 из игре), а јунак из сенке за Шпанце био је Француз Фабијан Козер са 11 поена (4/6 из игре).

У мечу за треће место Монако је савладао Барселону резултатом 78:66.

  • 21. мај 2023 • 20:52

    20:52

    Крај утакмице! Реал је опет шампион Европе!

    Крааааај! Реал је "отео" титулу Олимпијакосу и освојио Евролигу! Херој је био Серхио Љуљ који је три секунде до краја погодио за коначних 79:78.

  • 20:47

    39' Још није готово – Родригез вратио Реал!

    Тројка Серхија Родригеза на 40 секунди до краја за 78:77. Потом је Фал промашио, а "краљевски клуб" добио напад за победу. После фаула, остало је још 12 секунди за Реал.

  • 20:41

    37' Реал пропустио две велике прилике

    Ушла је мало нервоза и међу кошаркаше Олимпијакоса како се крај приближава. Збунили су се у два наврата у нападу, али је Реал пропустио две велике прилике. Прво је Родригез после украдене лопте направио кораке, а онда је Хезоња тражио фаул и промашио зицер. После техничке Матеа, поена Кенана са пенала, на семафору је писало 76:70.

  • 20:33

    34' Олимпијакос у налету, Реал посустаје

    Више ни напади преко Тавареса нису "сигурица". Фал је одиграо одличну одбрану и натерао га на кораке. Потом је Слукас фаулиран при шуту, а након једног погођеног слободног бацања резултат је 71:64.

  • 20:29

    32' Везенкооооов!

    И даље је Олимпијакос у благој предности. Реал је у заостатку, али је после поена на обе стране, уследио "бодеж" Везенкова. Бугарин је погодио са више од девет метара за 68:61.

  • 20:24

    Крај треће четвртине: Олимпијакос – Реал Мадрид 63:59
  • 20:14

    25' "Гори" арена, Олимпијакос се буди

    Везенков је промашио неколико отворених шутева, али је Кенан наставио да доминира и погађа када је то најпотребније. Има већ 18 поена, подигао је навијаче на ноге и Олимпијакос води 57:52.

  • 20:09

    23' Настављена велика борба Олимпијакоса и Реала

    Како је почело прво, тако је почело и друго полувреме – тројкама на обе стране. Ајзеа Кенан је погодио своју четврту, а велика борба настављена је на паркету "Жалгирио арене". Резултат је 50:50.

  • 20:03

    21' Почела трећа четвртина

    Вратили су се тимови са паузе, почело је друго полувреме. Резултат је 45:45.

  • 19:48

    Крај друге четвртине: Олимпијакос – Реал Мадрид 45:45
image