Спорт

Лицемерје Британаца на делу: Дозволили Русима да играју на Вимблдону, али им не дају визе

Ситуација пред Вимблдон није сјајна и све је више показатеља да иза одлуке да се дозволи наступ тенисеркама и тенисерима из Русије и Белорусије не стоје добре намере, већ да је иста параван за другачију врсту деловања
Лицемерје Британаца на делу: Дозволили Русима да играју на Вимблдону, али им не дају визеGetty © Clive Brunskill

Лев Касил, агент Данила Медведева, али и нове звезде Мире Андрејеве и њене рођене сестре Ерике, открио је да је само 15 процената руских тенисера добило британске визе и могу да учествују на Вимблдону.

Британци се труде да на сваки могући начин зауставе учешће Руса на највећем турниру на свету, страхујући да би неко од њих могао да освоји титулу.

Узнемирујуће вести које се тичу виза за такмичаре из Русије појавиле су се када је споменута Андрејева, након сјајних партија у Паризу, открила да још није добила дозволу за улазак на територију Велике Британије.

И Арина Сабаленка из Белорусије је о томе говорила пре неколико седмица, говорећи да би могла и ове сезоне да пропусти турнир на теренима Ол Ингланд клуба.

Подсетимо, прошле године челници Вимблдона забранили су наступ Русима и Белорусима због рата у Украјини, што је изазвало реакцију кровних организација светског тениса – АТП и ВТА. Донета је одлука да се не рачунају освојени бодови, због чега многима и није било превише важно да ли ће учествовати.

Да парадокс буде већи, титулу у женској категорији освојила је Елена Рибакина, рођена Московљанка која игра под заставом Казахстана.

Сада, 12 месеци касније, упркос дозволама да могу да играју (под условом да се изјасне да не подржавају специјалну војну операцију у Украјини и председника Владимира Путина), многи би могли да остану без Вимблдона.

"Наши тенисери ће учествовати на Вимблдону ове године, али постоји проблем са визама – само 15 процената њих је добило Британску визу. Остали нису и налазе се у некој врсти лимба", истакао је Касил.
Он додаје да су све процедуре испоштоване како би се визе добиле по убрзаном поступку.

"Узели су новац, али су онда рекли: 'Извините, не можемо да вам помогнемо.' Није то хиљаду фунти трошка, него су играчи под психолошким притиском. Надамо се да ће визе бити издате, али ако се то деси, биће у последњем тренутку", додао је Касил.

Руски медији подсећају да Вимблдон почиње за мање од месец дана и да би, у случају добијања виза у последњем тренутку, Руси и Белоруси тешко били потпуно спремни јер се свакако налазе у цајтноту.

Трава је посебна подлога и на њу је најтеже навићи се јер се потпуно мења кретање, а има најмање времена за припрему. Уколико буду остали без учешћа на трећем гренд слему сезоне, мораће да траже алтернативе, како би зарадили бодове.

Вимблдон је на програму од 3. до 16. јула, игра се за наградни фонд од 40.350.000 фунти, а титуле бране Елена Рибакина и Новак Ђоковић.

image