Спорт

Вимблдон планира да дозволи учешће Русима и Белорусима, али уз један услов

Велика одлука тек треба да буде званично објављена, али постоје назнаке да ће суспензија бити укинута
Вимблдон планира да дозволи учешће Русима и Белорусима, али уз један условGetty © Julian Finney

Тенисерке и тенисери из Русије и Белорусије моћи ће да учествују на предстојећем Вимблдону и санкције против њих ће бити подигнуте, наводе РИА Новости позивајући се на стране изворе.

Прошле године им је било забрањен наступ на највећем турниру у белом спорту, после чега је дошло до даљих суспензија.

Тениска асоцијација професионалаца (АТП) и Женска тениска асоцијација (ВТА), као одговор на саопштење Вимблдона поводом наступа Руса, донеле су одлуку да забране бодовање на турниру у Лондону.

Примера ради, Новак Ђоковић је за освајање седмог пехара на Централном терену Ол Ингланд клуба остао на "нули", а да бизарност буде потпуна, у женској конкуренцији тријумфовала је Елена Рибакина – Казахстанка рођена у Москви.

И недавно је на Аустралијан опену тријумфовала Арина Сабаленка из Белорусије, па је постало јасно да је у највећем интересу и због добробити спорта, потребно да тенисерке и тенисери из ове две земље врате и на Вимблдон.

У марту је "Дејли телеграф" објавио да Тениска асоцијација Велике Британије (ЛТА) планира да укине суспензију и, у том случају, њима ће бити омогућено учешће уз један услов.

Спортисти ће морати да потпишу документ којим ће се обавезати да неће промовисати руску војну интервенцију у Украјини током такмичења, истичу РИА Новости.

Џон Вертхајм, водећи тениски новинар америчког магазина "Спортс илустрејтед", потврдио је писања острвског листа.

"Сазнао сам да Вимблдон и ЛТА неће наставити са санкцијама Русима и Белорусима које су увели прошле године", истакао је Вертхајм.

Из Ол Ингланд клуба (АЕЛТЦ), где се игра Вимблдон, саопштено је за "АФП" да ће донети најбољу могућу одлуку.

"Настављамо да о овом питању блиско сарађујемо са владом Велике Британије и челницима тениса."

Разлог због којег у Лондону верују да би требало променити прошлогодишњу одлуку јесу финансије.

Нити локалне власти, нити челници турнира, не желе да ризикују мање приходе због изостанака великих звезда попут Данила Медведева, Андреја Рубљова, споменутих Сабаленке и Рибакине...

Код овог питања иза играча стали су АТП и ВТА, штитећи њихово право да играју тенис.

На осталим гренд слемовима није било проблема, док је пре неколико седмица Женска тениска асоцијација извршила додатни притисак понудом о смањењу финансијске казне у случају укидања суспензије.

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах говорио је недавно о тенису као добром примеру укључивања руских и белоруских спортиста.

Из организације су гледали Аустралијан опен у јануару и дошли до закључка да, ако је могуће све извести на прави начин у тенису, зашто не би могло и у другим спортовима.

То ће бити добар корак пред одлуку МОК-а о наступу Руса и Белоруса на Олимпијским играма 2024. године у Паризу.

Вимблдон је на програму од 3. до 16. јула.

image